Шладминг. Министър-председателят Бойко Борисов символично предаде шестмесечното ротационно председателство на

...
Шладминг. Министър-председателят Бойко Борисов символично предаде шестмесечното ротационно председателство на
Коментари Харесай

България предаде председателството на Съвета на ЕС на Австрия

Шладминг. Министър-председателят Бойко Борисов алегорично съобщи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц в Шладминг.
Австрия поема за трети път (1998 и 2006 г.) европредседателството на Съвета на Европейски Съюз. Мотото му през втората половина на 2018 година е „ За Европа, която пази “, а бюджетът възлиза на 43 млн. евро. Основните цели, заложени за 6-месечното австрийско председателството са сигурност и битка против незаконната миграция, обезпечаване на разцвет и конкурентоспособност посредством цифровизация, непоклатимост в непосредственото съседство.
На конференция преди предаването на председателството, Себастиан Курц съобщи, че Австрия желае да бъде страна, която построява мостове. Той уточни, че за страната му е чест да поеме значимата роля на ръководител на Съвета на Европейски Съюз и че ще работи за една сигурна и обща Европа. „ Ще работим доста интензивно през тези шест месеца. Благодаря ти, Бойко, за чудесната работа, която България свърши по време на своето председателство “, сподели още австрийският канцлер.
Във връзка с мотото на председателството на Австрия, министър председателят Бойко Борисов разяснява: „ Нашето мото беше „ Съединението прави силата “, австрийското е „ Европа, която пази “, а ние можем да се пазиме единствено когато сме единни ". Той уточни, че Австрия поема водещата роля в Европейския съюз в комплицирани времена и благодари за положителното съдействие по време на Българското председателство. „ Радвам се, че през цялото Председателство на България имахме непрестанен разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц по всички тематики и цели. България постоянно ще бъде отсреща при потребност от помощ “, акцентира министър-председателят. Борисов съобщи, че защото сега целият свят е футбол си разрешава алегорично да връчи на Себастиан Курц знамето на Европейски Съюз върху триъгълен байрак.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства началото на Австрийското председателство и акцентира, че България е свършила доста работа за малко време. Той благодари за напъните на страната ни и за персоналната ангажираност на премиера Бойко Борисов за целта „ Западни Балкани “. Туск изрази убеденост, че Австрийското председателство ще надгради постигнатото досега.
Основните цели на австрийското европредседателство:
Сигурност и битка против незаконната миграция – Темата ще бъде разисквана на неофициална среща на високо ниво на 20 септември 2018 година в Залцбург и на неофициалната среща на министрите на външните работи Гимних. Според австрийското държавно управление Механизмът за преразпределение на бежанци не действа, по тази причина следва да се търсят други възможности. Австрия желае преустановяване на полемиката по преразпределението и съсредоточаване върху отбраната на външните граници на Европейски Съюз. Разчита на разширение на мандата, увеличение числеността и финансирането на Фронтекс, както и на обезпечаване на по-осезаема помощ на място за страните по генезис. Подкрепя построяването на приемни центрове за бежанци отвън територията на Европейски Съюз.
Поради опасенията от неконтролирани миграционни потоци към Европа ще се разиска промяната на Общата европейска система за леговище и укрепването на Европейската гранична и брегова организация „ Фронтекс ”. Целта е да се работи в тясно съдействие с трети страни, с цел да се обезпечи ефикасна политика за връщане и за даване на помощ на нуждаещите се мигранти, преди да са навлезли на територията на Европейски Съюз. По този метод се цели да се предотврати допускането на мигранти, които нямат потребност от отбрана и леговище при боен спор.
Сигурността също ще бъде сложена на дневен ред, като ще се акцентира върху ефикасното съдействие и обмена на информация сред органите по сигурност на обособените държави-членки, за опълчване на световната проведена престъпност и терористичните закани.
Допълнителен акцент на федералния канцлер е субсидиарността в границите на Съюза. Една „ по-субсидиарна “ Европа би трябвало да е по-малко бюрократична, да отстъпва от свръхрегулацията и да се концентрира върху значимите тематики (външна политика, сигурност и защита, запазване на външните граници на Европейски Съюз, усилване на конкурентоспособността на Съюза като стопански център в световната икономика), като в същото време отстъпи от областите, които могат по-добре да се контролират на национално и на локално равнище (социална политика, опазване на здравето, отбрана на потребителите и др.).
Австрийското председателство ще се концентрира върху привършване на договарянията по " Брекзит " и договарянията по бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР).
Осигуряване на разцвет и конкурентоспособност посредством цифровизация – Иновациите и цифровата стопанска система са главен източник на растежа на Брутният вътрешен продукт в границите на Европейски Съюз. За жал се генерира спад на дяла на Европейски Съюз в международния Брутният вътрешен продукт, което постанова разглеждането на тематиката. Завършеният дигитален пазар, модернизирането на обществената администрация в необятен мащаб и обновяване на индустриалната политика биха подобрили рамковите условия за цифровите бизнес модели и даването на услуги от публичен интерес.
Акцентът върху съчетанието от дигитален пазар и растяща стопанска система, е да се реализира съответно данъчно облагане на интернет-гиганти като „ Google ” (Google), „ Facebook ” (Facebook), „ Туитър ” (Twitter) и други Това е неотложно заради популяризирането им в европейското пространство и големия цифров бизнес, който те генерират, което води до спад на Европейската стопанска система в световен проект.
Стабилност в непосредственото съседство – Перспектива на Европейски Съюз за Западните Балкани/Югоизточна Европа – Австрия ще се концентрира върху насърчаването на мощни връзки сред Европейски Съюз и своите съседи, посредством които се образува така наречен директно съседство, осигуряващо мир, сигурност и непоклатимост на европейските жители. Поради това ще се подчертава и върху развиването на Западните Балкани, който ще е и благонадежден сътрудник по икономическите политики и политиките за сигурност по време на миграционната рецесия. Ще се подчертава върху насърчаването на ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз, което ще продължи да надгражда Българското председателство, въз основата на Стратегията на Европейската комисия за разширение, показана на 06.02.2018 година
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР