Шкембе чорба с език и бъбреци е пълното име на

...
Шкембе чорба с език и бъбреци е пълното име на
Коментари Харесай

Шкембе чорба с език и бъбреци

" Шкембе супа с език и бъбреци " е цялостното име на тази авторска рецепта на Виктор Ангелов. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече заВиктор Ангелов - тук, а за плана - в края на текста.

Измитите и изчистени шкембе и език изкиснете в прясно мляко за 12 часа. След това ги гответе в тенджера под налягане за 1 час с подправките. Извадете ги и охладете, обелете агнешкия език, до момента в който е още топъл. Нарежете шкембето, откакто се охлади. Запазете бульона.

Варете телешкия език в тенджера под налягане за 90 минути с глава лук, целина, 3-4 скилидки чесън и 20 мл ракия. Когато е подготвен, извадете, охладете леко и обелете ципата от повърхността на езика. Запазете прецедения бульон.

Обелете и измийте бъбреците. Изкиснете ги за 30 минути във вода с оцет, с цел да неутрализирате възможна миризма. Срежете на половина, овкусете със сол и ги сотирайте на загрят тиган с олио и скилидка чесън. Завършете с малко масло, сол и червен пипер.

Нарежете хляба на тънки слайсове, овкусете със сол и зехтин и изпечете сред силиконови килими за 5-6 минути във фурна на 180˚C. Оставете да се охладят и овкусете с червен пипер.

Разрежете аления лук на четвъртини. В тенджера смесете съставките за маринатата. Загрейте, до момента в който солта и захарта се разтворят. Залейте лука с охладената марината, оставете да се маринова не по-малко от 3 часа.

Сложете маслото и олиото в тенджера. След като загреят, прибавете шарената сол и аления пипер. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.

Охладеното олио прецедете през тензух. За да приготвите супата, сотирайте лука и чесъна в маслото, до момента в който станат транспарантни. Прибавете гъбите за още 2-3 минути, и по-късно двата бульона. Редуцирайте на сдържан огън до 700 мл. Прецедете получения бульон и монтирайте с млякото и сметаната. Оставете супата да клокне на слаб огън за 5-6 минути. Завършете с олио от червен пипер.

Необходими артикули за 4 порции

За телешко шкембе и агнешки език
телешко шкембе
мляко
агнешки език
2 бр. дафинов лист
3 зрънца бахар
дръжки магданоз

За телешки език
телешки език
1 глава лук
целина
3-4 скилидки чесън
20 мл ракия

За агнешки бъбреци
агнешки бъбреци
оцет
сол
1 скилидка чесън
олио
масло
червен пипер

За хлебен крекер
самун
зехтин
сол
червен пипер

За червен лук
1 глава червен лук
100 мл ябълков оцет
100 г захар
50 г сол
1 дафинов лист

За олио от червен пипер
50 г масло
50 мл олио
шарена сол
червен пипер

За бульон
1400 мл бульон от
телешко шкембе
600 мл бульон от
телешки език
120 г краве масло
150 мл мляко
100 г диви печурки
80 мл сметана
50 г лук
20 г чесън
червен пипер
сол

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР