Шивашкият сектор, подобно на останалите отрасли в икономиката, буквално за

...
Шивашкият сектор, подобно на останалите отрасли в икономиката, буквално за
Коментари Харесай

Трансформация по време на пандемия: Шивашко ателие

Шивашкият бранш, сходно на останалите браншове в стопанската система, безусловно за денонощие трябваше да се трансформира и да стартира да шие защитни маски. Това сподели в изявление за БГНЕС Диана Гочева, шеф на дребна шивашка компания.

За предприятието работят 19 души, които се занимават най-вече с щемпел върху текстил, бродерия и шивашки услуги. Над половината са хора с увреждания.

„ След оповестяването на изключителното състояние през март поръчките стопираха. Опитахме се да си намерим маски по аптеките, само че се оказа изгубена идея. За да осигурим защитни средства на работещите, взехме решение да си ушием. Впоследствие започнаха и клиенти да търсят маски. Така започнахме – поради търсенето от самите клиенти “, сподели шефът.

За двете седмици през март компанията е ушила близо 800 броя текстилни многопластови маски за многократна приложимост.

„ Същевременно желая дебело да подчертая, че това не е медицински артикул. Просто заради неналичието на маски и защитни средства в аптеките, хората са принудени да ги употребяват “, посочи Гочева.

Тя призна, че обстановката е извънредно тежка за компанията. През последния месец единствените поръчки са за маски, липсват и поръчки от главните действия. „ Шивашките услуги са затворени. Дори да дойдат шивачите, нямаме клиенти “, сподели Гочева.

На въпрос дали счита да се възползва от мярката на държавното управление „ 60:40 “ за поддръжка на закъсали компании, Гочева съобщи, че поради неналичието на доходи не могат да покрият осигуровките на чиновниците.

Заради неналичието на поръчки от 19 чиновници екипът ни завари в шивашкото ателие двама. Гочева сподели, че е взела решение и тях да освободи в неплатен отпуск. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР