Широкомащабно изследване във Франция, което показва, че големите консуматори на

...
Широкомащабно изследване във Франция, което показва, че големите консуматори на
Коментари Харесай

Учени все още се питат дали биохраните намаляват риска от рак

Широкомащабно проучване във Франция, което демонстрира, че огромните потребители на биохрани по-рядко са наранени от рак спрямо хората, които въобще не употребяват сходни артикули, в действителност разкрива, че е мъчно да се открие причинно-следствена връзка сред храненето и здравето, съобщи Франс прес.

Невъзможно да се потвърди в лабораторна среда, че даден хранителен артикул понижава риска от рак. Следоветелно учените би трябвало дълго време да наблюдават здравословното положение на хора и да изчакат у някои от тях да се развият ракови формирания, надявайки се след това да разпознават държание, което е особено за засегнатите от заболяването.

Изследването на учени от Сорбоната, Френския институт за агрономически проучвания и Френския институт за опазване на здравето и медицински проучвания обхванало към 69 000 доброволци, най-вече дами. Хипотезата е, че консуматорите на биохрани гълтам по-малко синтетични пестициди, до момента в който ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни, като по този метод са по-малко застрашени от рак, защото се допуска, че някои пестициди са канцерогенни. Участниците попълнили въпросници за приходите си, физическата си интензивност, дали пушат или не, за показателя си на телесна маса и показали какви биохрани са консумирали през последните 24 часа. След това били разграничени на четири групи според от потреблението на биохрани.

Случаите на рак били регистрирани във всяка група в разстояние на приблизително 4 години и половина. Оказало се, че за участниците, които декларирали, че употребяват най-вече биохрани, рискът от рак е с 25 % по-малък, в сравнение с за доброволците, които въобще не консумирали сходни храни.

Изследването обаче открива значима статистическа взаимовръзка само по отношение на риска от рак на гърдата за дамите в менопауза и риска от лимфоми, по-специално от неходжкинов лимфом.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of the American Medical Association.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР