Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията

...
Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията
Коментари Харесай

Съдържащите захар напитки увеличават риска от преждевременна смърт

Широкомащабно проучване на учени от Харвардския университет сподели, че потреблението на съдържащи захар питиета усилва риска от гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания и рак, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

При това потреблението на 4 и повече питиета, съдържащи сурогат на захарта, на ден усилва риска от гибел за дамите. Били оценени данни за 80 647 дами през интервала 1980-2014 година и за 37 716 мъже през интервала 1986-2014 година Доброволците дали отговор на въпроси, свързани с метода им на живот, а здравословното им положение било преценявано на всеки две години.

Оказало се, че потреблението на 1-4 съдържащи захар питиета месечно усилва риска от преждевременна гибел с 1%, на 2-6 питиета седмично - с 6%, на 1-2 питиета на ден - с 14%, а на 2 и повече питиета на ден - с 21%. Връзката сред напитките и смъртността била по-силно изразена измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете.

Основната причина за ранна гибел били сърдечносъдовите заболявания . За тези, които пиели съдържащи захар питиета, рискът от преждевременна гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания бил с 31% по-голям. Замяната на съдържащи захар питиета с техни аналози, съдържащи сурогат на захарта, доста понижила индикаторите за смъртност.

Прекомерната приложимост на въпросните аналози обаче също съдействала за редуциране на живота.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР