Широкомащабна дарителска кампания за ремонта на монумента на Бузлуджа ще

...
Широкомащабна дарителска кампания за ремонта на монумента на Бузлуджа ще
Коментари Харесай

БСП ще спасява Бузлуджа с дарителска кампания

Широкомащабна дарителска акция за ремонта на монумента на Бузлуджа ще провежда Българска социалистическа партия, откакто партията изяви предпочитание да поеме стопанисването на социалистическия знак. Това разгласи в студиото на „ Тази сутрин” зам.-председателят на „ червената” парламентарна група Крум Зарков.

По думите му фактът, че при градежа са събирани пари от народа е още една причина да бъде оставен паметникът да се разрушава. „ Говорихме с архитекта на Бузлуджа, сподели какво би трябвало да се направи и би трябвало финансов запас, с цел да се спре разрухата”, уточни Зарков и добави, че има вяра, че в акцията ще се включат освен социалисти, само че и хора, заинтригувани от запазването на културното завещание.

По думите му никое държавно управление досега не е посочило угриженост за паметника, а предлагането от 2011 година Българска социалистическа партия да го получи като благосъстоятелност „ беше явен знак, че държавното управление, страната и Министерството на културата не желаят да се занимават”.

„ Колко пари ще са нужни за паметника зависи от това какво ще вършим с него. Нямаме безапелационна позиция. Изумяващ е броят на плановете от страната и чужбина”, сподели Зарков.

Разрухата като атракция

„ Отношението на модерно мислещия проектант в тази страна е, че всеки подобен обект, било паметника от Бузлуджа, било паметника пред НДК, са неща от предишното, което ние по интелигентен метод би трябвало да вкараме в сегашното и да използваме, в случай че щете – за туристическа атракция”, разяснява арх. Делчо Делчев.

По думите му професионалният интерес от целия свят към монумента е доста огромен. Неотдавна един от най-хубавите дизайнери на музеи в света, Уве Брюкнер, коментирал, че мястото е неповторимо и има капацитет и за хотел.

„ Тази съсипия е не по-малко забавна от всички остарели картинки. Може да погледнете на този обект като на археологически – човек влиза вътре с очите на откривател”, уточни Делчев. Според него след обезопасяване първоначално монументът може да се употребява точно за подобен вид туризъм.

Колко би коствало обаче да се ремонтира изцяло? „ Милиони, само че това не е проблем, тъй като парите са средство, в случай че има мощен интерес, най-много туристически”, отговори архитектът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР