Широко се смяташе, че Русия се готви да претендира за

...
Широко се смяташе, че Русия се готви да претендира за
Коментари Харесай

Половин година война: Какво се е случило шест месеца след инвазията?

Широко се смяташе, че Русия се готви да претендира за бърза победа в Украйна, само че очакванията за бързо събаряне на прозападното държавно управление на Володимир Зеленски скоро се изпариха. Шест месеца по-късно нашествието в този момент е изправена пред дълга, мъчителна " война на безсилие “, която коства скъпо и на Москва, и на Киев. 

Военните дейности са съсредоточени в източната част на Украйна, след несполучлив блицкриг и провалените проекти за завладяване на столицата Киев. Руските войски се отдръпнаха, а задачата се концентрира върху " освобождението на Донбас ", където се намират двата самопровъзгласили се за републики региона в Луганск и Донецк. 

Кремъл се опита да поеме надзор и над елементи в Южна Украйна като се смяташе, че главната задача е да се обезпечи пряк път до анексирания през 2014 година Крим. Русия съумя да превземе елементи от пристанищата Мариупол, Мелитопол и Херсон. Контролът в й в Южна Украйна обаче наподобява по-малко постоянен. 

През последните месеци съветските войски се изтеглиха от Змийския остров и окупираха региони като Крим и Херсон (от които съгласно известията съветските командири са избягали). Руските сили също стават очевидци на възходящ брой украински удари.

Междувременно пристанищните градове Николаев и Одеса по-нагоре по крайбрежието на запад претърпяха многократни обстрели, само че към момента остават под украински надзор. 

В хода на шесте месеца война светът бе изправен пред заплаха от продоволствена рецесия поради блокадата на украинско зърно. Износът бе възобновен след мъчно реализирано сред Русия и Украйна съглашение, което стана факт благодарение на Турция и Организация на обединените нации.

Анализаторите се съмняват какво ще се случи през идващите шест месеца с настъпването на есента (заедно с прословутия кален сезон или " Распутица “ в Украйна). После пък идва зимата. 

На фона на войната газова рецесия тресе Европа. Цените удариха рекордни равнища, а съветската " Газпром " продължава да извива ръце като стопира кранчето на редица страни. Една от тях е България поради отхвърли на страната ни да заплаща за синьо гориво в рубли. През последните няколко дни обаче служебното държавно управление разгласи, че има намерение да седне назад на масата с съветския газов колос и ще се опита да възобнови контракта - ход, който съгласно специалисти ще попречи при възможен арбитраж.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР