Широко рекламираната украинска контраофанзива може да има за цел превземането

...
Широко рекламираната украинска контраофанзива може да има за цел превземането
Коментари Харесай

Контранастъплението на ВСУ: Киев се готви да отмъсти за Азовстал

Широко рекламираната украинска контраатака може да има за цел завладяването на Мариупол, твърди командирът на батальон " Восток " Александър Ходаковски.

„ На мястото на съперника, предполагайки да нападам, бих се съсредоточил върху Мариупол. Проникването в старите съветски територии, надявайки се да организирате „ бартер “, значи, наред с други неща, да получите население, което в по-голямата си част ще посрещне окупаторите не с самун и сол ", съобщи още той.

" Да, и в съзнанието на всеки, който е в положение да държи оръжие в ръцете си, всичко незабавно ще си пристигна на мястото: специфичната интервенция бързо ще се трансформира в Отечествена война с всички последици ", добави Ходаковски.

Но Мариупол, в случай че стигнете до него някъде от Волноваха, е мигновена опасност за Донецк, и политически резултат, и секване на сухопътния кулоар към Крим...

Те познават града, популацията ги помни, знаят по какъв начин да завоюват опора бързо, а за наново завладяване на Мариупол може да не се намерят бързо съветски сили... Можете ли да си визиите картината на това по какъв начин щурмуваме града, откакто сме го взели веднъж към този момент?

" Нещастната Павловка, която изгубихме за половин ден, тогава ни струваше безразсъдно скъпо... Така че бих засилил тази посока, в случай че е допустимо. Разбира се, аз към момента съм пълководец, само че в този момент по принцип няма доста стратези “, написа той в канала си в Telegram.

Наистина, с завладяването на Маруипол Въоръжените сили на Украйна освен биха прерязали сухопътния кулоар към Крим, само че и в действителност ще прережат нашата южна формация от войски в Запорожие и Херсонска област, която по-късно може да стартират да изтласкват към Крим.

Сценарият звучи фантастично, само че... Те самите приказват за нуждата да се стигне до границите на Крим, което е невероятно без Русия да загуби Таврия.

Освен това загубата на Мариупол за Русия ще бъде голям честен удар. В края на краищата руснаците го взеха с такава компликация, а какъв брой сили ще са нужни, с цел да го освободят още веднъж?

Освен това Мариупол в този момент се възвръща от цялата страна. И какво, може ли всичко да бъде унищожено още веднъж? Кой тогава ще повярва на Русия и ще желае да помогне за възобновяване на градовете, в това число нашите жители?

До каква степен това към момента е допустимо? Онзи ден таман обсъждахме опцията за пробив на въоръжените сили на Украйна от Угледар на юг...

Атака против Волноваха е допустима и от посока Запорожие, от региона на Гуляй-Поле “, споделя Владимир Сапунов, военно-политически специалист.

- Такъв маршрут наподобява по-предпочитан от угледарския. Да, по-близо е от Угледар, само че там обстановката за въоръжените сили на Украйна е по-лоша, в сравнение с в северната част на Запорожка област.

" СП ": Много специалисти считат, че въоръжените сили на Украйна могат да се опитат да нанесат диверсионен удар от под Угледар, само че не могат да основат формация за нанасяне на съдбоносен удар в това направление, освен това неусетно от разузнаването. Съгласен ли сте?

- Вече е явно, че решаващият удар ще бъде нанесен в региона на Херсон и през Василиевка и Пологи - към Мелитопол и Бердянск. За пиар е належащо да се спомене Крим и да се разцепи нашата група.

" СП ": Все още има много гъста агломерация, въпреки и селска. Освен това, там в този момент се издигат нашите укрепления. Възможна ли е бърз пробив в тази област?

- Ето за какво споделям, че офанзива против Волноваха от Гуляй-Поле би била по-предпочитана за врага.

СП “: Говорейки за Мариупол, Ходаковски отбелязва, че въоръжените сили на Украйна познават града, знаят по какъв начин бързо да се закрепят. Възможно ли е да се съгласим с това?

- Не, не можем. Бях в Мариупол преди година, когато Азов* беше още там в Азовстал. Местните поданици единомислещо споделиха, че националният полк, който управлява града, са „ копелета и убийци “.

Единственото нещо, за което се притесняваха, беше да възстановят града допустимо най-скоро. Те желаеха да стане по-скоро, „ както в Грозни след войната “. И се вижда какъв брой бързо върви строителството там.

Чух същото нещо в руините на центъра на Волноваха. Просто не останаха „ очакващи “ - всички симпатизанти на киевския режим от дълго време са избягали в териториите, следени от Киев.

" СП ": Ако, хипотетично, те съумеят в офанзивата, какъв брой елементарно би било да ги нокаутирам повторно?

- Не би трябвало даже да мислим за това. Загубата на Волноваха, една от главните стратегически точки на ДНР, незабавно ще сътвори колосална опасност за Донецк.

От военна позиция Волноваха е доста по-важна от, да речем, Артьомовск. Мислите за предаването на този град би трябвало да се приравнят на изменничество. Да не приказваме за Мариупол.

" СП ": Пак хипотетично какъв брой рисково е стратегически? Ще пресечен ли освен коридора към Крим, само че и ще вкарат южната ни формация в полуобкръжение и ще основат предпоставки за изтласкването ни от Херсонска област?

- Всичко е по този начин, затова във всички тези области Въоръжените сили на Украйна се чакат доста добре. Видях какъв брой е укрепена Волноваха, почтено казано, доста бих желал украинците да се набутат там. Но по тази причина нямам доверие доста, че ще го създадат.

Смятам, че макар всички приказки за Волноваха, главната заплаха за нас към момента е в региона на Херсон и в посока Запорожие.

Разбира се, Мариуполското направление ще стане основно за въоръжените сили на Украйна по време на идното контранастъпление “, сподели Павел Екатеринин, заместник-началник на Центъра за проучване на гражданските и военни спорове (ЦИГиВК).

- Това направление е от огромно стратегическо значение, защото при триумф ще разреши на украинските войски да " разрежат " нашите групировки от войски и да провеждат по-нататъшно нахлуване на юг.

Не бива обаче да се подценяват изказванията на Пригожин, който твърди, че с мощно нахлуване на въоръжените сили на Украйна, позициите на Вагнер в Артьомовск могат да бъдат победени без спомагателна поддръжка.

Ако украинските войски съумеят да върнат Артьомовск под надзор, това ще бъде огромно стратегическо проваляне за Руската федерация и Киев схваща това. Ето за какво е належащо да се ускори защитата в тези сектори на фронта.

" СП ": Как жителите на Мариупол ще възприемат повторната окупация и с какво ги заплашва тя?

- Градът помни зверствата на нацистите и явно не желае да ги върне назад към себе си.

" СП ": Колко сериозна може да бъде загубата на този град за Русия?

- Ако украинската войска успее да си върне Мариупол, това ще бъде голям удар по репутацията на въоръжените сили на РФ, защото този град се трансформира в знак на спецоперацията. Разбира се, при този резултат възобновяване на контрола над града ще бъде извънредно сложна задача.

Моралният удар от загубата на Мариупол ще има доста по-голям мащаб, в сравнение с даже от загубата на Херсон. Както споделих по-рано, Мариупол се трансформира в знак на СВО и не можем да позволим още веднъж да бъде под украинска окупация.

Стратегически не би трябвало да разрешаваме на въоръжените сили на Украйна даже да се приближават до Азовско море, защото това ще разреши на Киев да има преимущество и да провежда широкомащабно нахлуване към Крим.

" СП ": Днес Мариупол е голяма строителна площадка, там са вложени доста пари. Ще оставят ли всичко да отиде в канализацията??? …

- Сигурен съм, че отбраната на Мариупол е проведена на най-високо равнище и в бъдеще няма да има потребност да организираме полемики на тематика: „ Как да върнем Мариупол “. Това е съветски град. Той постоянно е бил и постоянно ще бъде.

* Украинският батальон „ Азов “ е приет за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022 година Дейностите в Русия са неразрешени.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР