Широко разпространеното прекъсване на въздушния транспорт в Обединеното кралство ще продължи с дни, казва министър

...
Британският министър на транспорта Марк Харпър каза, че ще отнеме
Коментари Харесай

Британският министър на транспорта Марк Харпър каза, че ще отнеме дни, за да се разреши широко разпространеното прекъсване на полетите до и от страната, след като системите за контрол на въздушното движение бяха ударени от технически проблем.

Стотици полети бяха отменени или забавени в понеделник – един от най-натоварените дни за пътуване в страната – след като ръководителите на полети бяха принудени да преминат към ръчни системи.

Харпър добави, че правителствени служители не вярват, че техническият проблем е резултат от кибератака.

„Днес ще има някакво съпътстващо въздействие и подозирам, че ще има още няколко дни, докато авиокомпаниите получат самолетите си и услугите им се върнат към нормалното“, каза Харпър пред BBC във вторник.

„Знам колко разочароващо е това за пътниците, и преди съм имал отменени полети. Това е много разочароващо и авиокомпанията има отговорността да се грижи за своите пътници и да ги настани и да ги качи на друг полет, ако е необходимо“, добави той.

Фирмата за авиационен анализ Cirium заяви, че до понеделник следобед 232 полета, които трябваше да напуснат летищата в Обединеното кралство, и 271 пристигащи полета са били отменени.

Мнозина се обърнаха към социалните медии, за да споделят ужаса си от техническия проблем и казаха, че са останали на пистата на самолета в очакване да излетят или са задържани на летищата.

Десетки полети бяха отменени на Хийтроу, най-натовареният въздушен център в Европа, което предупреди за „случайни удари“.

Поне 32 заминавания от Хийтроу бяха отменени във вторник, а 31 пристигания бяха отменени.

В понеделник директорът по операциите на NATS Джулиет Кенеди каза: „Това [повредата] беше отстранено по-рано този следобед. Въпреки това ще отнеме известно време полетите да се нормализират и ние ще продължим да работим с авиокомпаниите и летищата, за да възстановим ситуацията.“

„Нашият абсолютен приоритет е безопасността и ние ще разследваме много подробно случилото се днес.“

Летище Хийтроу, най-натовареният център на Великобритания, каза на пътниците на X, официално известен като Twitter, да се свържат с авиокомпанията си, преди да пътуват до летището във вторник.

Авиокомпаниите казаха, че променят графиците на полетите, за да се опитат да летят с възможно най-много хора, но някои самолети и екипажи не бяха там, където трябва.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР