Широко разпространено е схващането, че само хората, които прекаляват с

...
Широко разпространено е схващането, че само хората, които прекаляват с
Коментари Харесай

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

Широко публикувано е схващането, че единствено хората, които прекаляват с потреблението на сладко и захарни произведения са склонни да отключат диабет. Известно е, че с цел да се предпазим от диабет вид 2 е належащо да следваме 3 елементарни правила в всекидневието – здравословна храна, повече придвижване и надзор на телесното тегло.

Оказва се обаче, че това напълно не е задоволително. Съществуват някои изненадващи фактори, които могат да покачат риска от диабет вид 2 макар здравословните старания, които поставяме. Кои са те?

1. Преминаване към безглутенова диета без да има потребност

Не е здравословно да изключвате пшеницата, ечемика и ръжта от менюто си, в случай че е належащо по медицински аргументи. Хората, които постоянно употребяват глутен в умерени количества, са с до 13% по-нисък риск от развиване на диабет вид 2 спрямо тези, които минават на безглутенова диета.

Откритието е разказано от учени от Американската кардиологична асоциация. Изследването е извършено върху близо 200 хиляди възрастни.

Това може да се дължи на обстоятелството, че хората, които заобикалят глутена, са склонни да ядат по-малко фибри и пълнозърнести храни в ежедневното си меню от останалите. Тези субстанции играят основна роля в намаляването на риска от диабет.

2. Прекарване на прекомерно доста време сами

Социалната изолираност въздейства на стресовите хормони в организма, а оттова и на риска от диабет вид 2. Това демонстрира проучване на BMC Public Health. Жените на възраст сред 40 и 75 години, които не вземат участие в обществени действия и контакти, имат с до 112% по-висок риск от отключване на диабет спрямо останалите, имащи богат обществен живот.

Експертите не схващат изцяло връзката сред обществената изолираност и диабета, само че се допуска, че самотата провокира меланхолия, а тя е главен фактор за диабет.

3. Спиране на кафето

Много хора стопират пиенето на кафе, тъй като кофеинът носи вреди на организма. Това е по този начин, само че се отнася единствено до злоупотребата с него. Пиенето на една до две чаши от черната напитка дневно носи повече изгоди на тялото, в сравнение с вреди.

Кафето е богато на антиоксиданти и покачва настроението. Изследване на учени от Харвард установи, че хората, които пият по една-две чаши кафе дневно в продължение на 4 години имат с до 17% по-нисък риск от развиване на диабет, в сравнение с въздържателите.

Чистото кафе има свойството да балансира равнищата на кръвната захар в организма и оказва помощ за тяхната непоклатимост през целия ден.

4. Използването на вода за уста

Звучи необичайно, само че другояче потребната за венците и зъбите вода за уста може да се крие в основата на проблемите с кръвната захар.

Изследователи от Университета в Алабама откриват, че хората, ползващи вода за уста по два пъти дневно имат с до 55% по-висока податливост да отключат диабет. Този % е в действителност висок, което е смущаващо.

Данните обаче не са напълно безапелационни и са нужни още проучвания, с цел да се откри точната взаимозависимост сред съставките във водата за уста и диабета.

Едно от вероятните съмнение е, че някои съставки във водите за уста покачват равнищата на кръвната захар. Другото основателно съмнение е, че тези препарати измиват потребните бактерии в устната празнина, имащи за задача да разграждат захарите и да балансират равнищата на глюкозата.

5. Консумация на прекалено много сол

Неочаквано, само че освен захарта е фактор в отключването на диабет. Прекаляването със солта може да се окаже прикрит механизъм, по който организмът ви страда в доста аспекти, в това число и диабет вид 2.

Излишните количества сол в организма могат да покачат доста риска от хипертония, само че и от диабет вид 1 и 2. Освен това, високите равнища на натрий в кръвта повлияват отрицателно и инсулиновата устойчивост, което прави управлението на кръвната захар и инсулина още по-трудно.

6. Прием на статини

Статините са лекарства, които управляват холестерола. Според разбор на данни от 2010 година, уповаващ се на 13 разнообразни проучвания, обхващащи 91 хиляди пациенти, хората, употребяващи статини имали с до 36% по-висок риск от диабет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР