Широко използвана добавка в храните, титановият диоксид, вече не е

...
Широко използвана добавка в храните, титановият диоксид, вече не е
Коментари Харесай

Забраняват широко използвана добавка в храните и козметиката

Широко употребена добавка в храните, титановият диоксид, към този момент не е в графата " безвредни ". За това предизвести Европейската организация по сигурност на храните, а Еврокомисията желае да я забрани. Добавката срещаме върху етикетите и като Е 171.

А в кои храни, които купуваме, я влагат?

Това са някои торти и сладкиши, дъвки, избрани сосове. Също и в козметиката, тъй като на процедура Е 171 е оцветител с избелващи свойства.

Намираме Зара в сладкарница да похапва торта- споделя, че не я интересува има ли Е-та, в това число и дали обичаният й сладкиш съдържа титанов диоксид.

„ Купувам най-много неща, които съм употребила и преди не някакви нови неща “, сподели Зара Муравенова.

Заради подозренията на европейските управляващи, наши специалисти не предлагат използването на артикули със считаната за безвредна до момента добавка:

„ Научните отчети са открили, че при по-голяма централизация по-честа приложимост има заплаха от увреждане на човешката ДНК “, изясни Богомил Николов.

От Българската организация по сигурност за храните споделят, че за момента няма организация за евакуиране на артикули от пазара:

" Режимът на надзор върху влагането на добавката в храни на този стадий не е изменен на територията на целия Европейски Съюз. Забраната към момента не е контролирана в формален документ. "

Производители, които постоянно употребяват титанов диоксид, споделят, че го употребяват в минимални количества:

„ В момента той е в целесъобразна доза сред 0,5 – 0,10% от кг артикул, което е безусловно безвредно “, твърди сладкарят Ради Стамболов.

Допускането – в случай че има безапелационна възбрана на Е 171, ще се появи и сурогат:

„ Този сурогат ще коства доста по-скъпо и това отново ще се отрази на крайния консуматор “, добави Ради Стамболов.

Според майсторите сладкари, в случай че добавката бъде неразрешена, сладките произведения към този момент няма да бъдат толкоз красиви.

Бялото в сладкиша да вземем за пример към този момент няма да е сияещо, а ще бъде с цвета на захарта или на нишестето, вложени в него.

Какво гълтаме с храната - тематиката продължава на следващия ден заран в " Чети етикета " по bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР