Широкият американски индекс S&P 500 падна в сряда с 0,8%,

...
Широкият американски индекс S&P 500 падна в сряда с 0,8%,
Коментари Харесай

Лошият старт на акциите през 2024 предизвиква песимизъм за възвращаемостта

Широкият американски показател S&P 500 падна в сряда с 0,8%, откривайки новата година с два поредни дни на алено

Технологичният Nasdaq Composite се намали с 1,2%, а показателят на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,8%, или 285 пункта.

Осем от 11-те бранша в границите на S&P 500 затвориха с намаляване.

Енергията беше най-добре представящият се бранш в границите на S&P 500, изкачвайки се с 1,5%. Най-изоставащи бяха парцелите, чиито акции поевтиняха с 2,4%.

По отношение на другите активи, фючърсите на златото се намалиха с 1,5% до 2034,20 $ за тройунция, най-ниското им равнище на затваряне от съвсем месец.

Цените на суровия нефт в Съединени американски щати се повишиха с 3,3%, установявайки се на 72,70 $ за барел и прекъсвайки поредност от четири дни на загуби.

На дълговите пазари референтната рентабилност на 10-годишните държавни облигации падна с покачването на цените им, като се откри на 3,905% по отношение на 3,944% във вторник. Доходността за малко се повиши над 4% в сряда сутринта, преди да се насочи надолу.

Индексите на европейските фондови пазари също се намалиха в сряда, като паневропейският Stoxx 600 падна с 1%.

Анализатори разказват слабото начало на акциите през 2024 година като натурален резултат от гневното рали през последните седмици на 2023 година, когато се покачиха упованията, че Федералният запас е завършил акцията си за стягане на паричната политика. Сега основният въпрос пред фондовия пазар е дали Фед ще понижи лихвените проценти толкоз, колкото чакат вложителите, показва The Wall Street Journal.

През декември централните банкери на Съединени американски щати са се съгласили, че цикълът на повишение на лихвените проценти, който стартира през 2022 година, евентуално е към края си, съгласно протокола от срещата, оповестен в сряда.

Те обаче алармират, че може да понижат лихвените проценти три пъти тази година, до момента в който трейдърите на лихвени деривати са създали залози, предполагащи към шест понижения през 2024 година Протоколът, оповестен в сряда, не предлага график за вероятните понижения на лихвите.

„ Остава огромна разлика сред пазарните упования и това, което Фед оповестява “, разяснява пред WSJ Бил Норти, старши капиталов шеф в U.S. Bank Wealth Management. В резултат на това съгласно него идните стопански данни, измежду които отчетите за работните места в Съединени американски щати за декември и за инфлацията, могат да провокират огромни придвижвания на пазарите.

Към момента данни от Института за ръководство на доставките, оповестени в сряда, допускат последователно изстудяване на стопанската система на Съединени американски щати. Производствената интензивност е спаднала леко през декември по отношение на предходния месец, въпреки и по-малко от прогнозите на икономистите. Министерството на труда заяви в сряда, че през ноември са открити 8,8 милиона работни места, което е спад от скорошния пик от 12 милиона, регистриран през март 2022 година

Когато S&P 500 спадне през януари, междинната му възвръщаемост за останалата част от годината се свива

S&P 500 приключи 2023 година с деветседмична печеливша серия, която беше подхранвана от манията към изкуствения разсъдък и залозите, че Фед скоро ще стартира да понижава лихвените проценти.

Сега огромните софтуерни акции, които доведоха до неистовото рали на показателите в края на 2023 година, обръщат курса. Акциите на Apple падат с 4,3% при започване на годината, Tesla се намалява с 4%, а Nvidia с 3,9%.

Разбира се, два дни спад са незначителни за дълготрайните вложители, само че мнозина към този момент размишляват дали разпродажбата при започване на годината не значат начало на по-устойчиво намаляване.

Алманахът на борсовия търговец разпространява теорията, че какъвто е януари, такава е и годината, показва WSJ. Това беше правилно за 2023 година, когато главните показатели се повишиха през първия месец на годината за изненада на съвсем всички и продължиха да обезпечават двуцифрена възвръщаемост.

Първият месец от годината нормално е мощен за акциите, феномен, прочут като януарския резултат.

S&P 500 отбелязва приблизително растеж от 1,2% през януари и се повишава повече от 60% от времето, съгласно пазарните данни на Dow Jones от 1928 година Nasdaq Composite реализира най-хубавата си възвръщаемост през януари, отчитайки междинен растеж от 2,5% и рали 65% от времето.

Когато S&P 500 се повиши през първия месец на годината, междинната му възвръщаемост за остатъка е 9,2% и е позитивна през 78% от времето. Когато спадне през януари, междинната възвръщаемост за останалата част от годината се намалява до 2,1%, а другите месеци са позитивни през 58% от времето.

Някои анализатори на Уолстрийт  казват, че началото на сезона на облагите идната седмица може да извади акциите от спада им. Те чакат фирмите от S&P 500 да отчетат растеж на облагите от 1,3% за четвъртото тримесечие. Това ще означи второ следващо тримесечие на напредък след три интервала на спад, само че прогнозата е по-ниска от растежа от 8,1%, който анализаторите чакаха в края на септември.

Разбира се, януарският барометър не е сигурен метод за прогнозиране на възвръщаемостта на пазара.

Също по този начин не е извънредно акциите да се отдръпват след интервал на триумф. След години, в които S&P 500 е стигал 20% растеж или повече, бенчмаркът е отбелязвал междинен спад от 0,1% през януари, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР