Широката мрежа от недържавни проксита на Иран в Близкия изток,

...
Широката мрежа от недържавни проксита на Иран в Близкия изток,
Коментари Харесай

Какво представлява иранската мрежа от бойци

Широката мрежа от недържавни проксита на Иран в Близкия изток, Южна Азия, Африка и даже Южна Америка се трансформира във все по-централа тематика в назряващото напрежение сред Съединени американски щати и Иран. Кои в действителност са иранските помощници обаче? Каналите за интернационално въздействие на Иран изобщо не са толкоз монолитни във връзка с убеждения и финансиране, колкото им приписват хора като американският консултант по националната сигурност Джон Болтън, обобщават сп. Foreign Policy и в. Washington Post.

Увеличаващо се напрежение

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Американските институции и саудитските им съдружници да вземем за пример са уверени, че ирански проксита са отговорни за скорошното потапяне на четири петролни танкера и две изпомпващи станции на Saudi Aramco. Смята се, че сега Иран разполага с лоялността на над 200 000 недържавни бойци в Близкия изток и Южна Азия, които употребява, с цел да повишава цената на дейностите на Запада в района и да понижава американския потенциал за противопоставяне на иранските ползи. Мрежата от недържавни бойци се счита и за най-силният инструмент във външната политика на персийската страна.

Другата страна на монетата е, че тъкмо обсега и непредсказуемостта на иранските проксита издига Иран до такава екзистенциална опасност за американските ползи в Близкия изток и други региони, за каквато го считат мнозина във Вашингтон. Макар стопанската система на Иран фактически да е наранена от отначало въведените тежки американски наказания, това досега не води до стремежи резултат. Правителството на Иран може отчасти да рестартира процеса на обогатяване на уран, който беше преустановен след нуклеарната договорка със Запада през 2015 година В същото време, интензивността на прокситата към този момент на наподобява наранена от олекналия портфейл на иранската страна.

На 14 май висшият водач аятолах Али Хомейни разгласи, че до момента в който Иран не желае война със Съединени американски щати, единственият път напред е съпротивата. Това най-вероятно значи нараснала подривна активност от страна на иранските проксита.

Монолитни добре финансирани фанатици?

Медиите на Запад, както и съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, постоянно вършат грешката да имат вяра, че иранските проксита са монолитна и добре проведена група, написа сп. Foreign Policy. Всъщност става дума за десетки раздробени организации, множеството от които са съществували по места и преди Иран да влезе в контакт с тях. Често по този начин наречените проксита нямат директен контакт с Иран, а минават през няколко равнища локални връзки и финансиране - по този начин персийската страна има пространство да маневрира и да отхвърля правдоподобно отговорността си за обещано събитие.

В други случаи пък, съгласно аномни членове на иранската революционна армия, интервюирани от Foreign Policy, даже не става дума за класическо финансиране, а за тесни семейно-племенни връзки, които кръстосват целия Близък изток.

Друга неточност, когато се приказва за неправителствените сили на Иран, е, че те биват обсъждани като религиозни фанатици, които се стремят към същата религиозно-правителствена конструкция, каквато има като в самия Иран. Ако това беше истина, Иран не би могъл да работи с огромни елементи от неофициалните си съдружници в Палестина, измежду кюрдите в Ирак, с държавното управление на Асад в Сирия или даже с хусите в Йемен. По-точно е да се каже, че Иран е подготвен да финансира или да дава други типове поддръжка за групи, които желаят да правят подривна активност против Запада. Така Иран натъртва на разказ за суверенитет, а не безусловно на исляма.

Прокситата не са толкоз надеждни

Иранските проксита варират даже в лоялността си към режима в Техеран, който повече или по-малко ги финансира. " Хизбула " е най-близката до Иран организация и е основана с финансова помощ от персийската страна. Въпреки това даже " Хизбула " твърди, че е самостоятелна от Иран, с цел да подкрепя имиджа си в други страни.

В същото време Иран не е основал хусите в Йемен, а просто се възползва от анти-американските им настроения. От своя страна йеменските хуси нерядко не се подчиняват на желанията на Техеран, като систематично ескалират обстановката в Йемен срещу волята му. Все отново задачата на иранските проксита би трябвало да е да повишават цената на засилена западна интервенция в Близкия изток, не да я предизвикват. Финансирането обаче не значи безспорна преданост. Сирийският президент Башар ал Асад също е благополучен да се възползва от финансирани от Иран групи, с цел да овладее територия в страната си, само че това не го прави благонадежден съдружник отвън споделения кратковременен интерес.

Без прибързани отговори

Така, когато се приказва за ирански проксита, постоянно би трябвало да се задават следните въпроси: До какъв брой една група извършва директните стремежи на Техеран?; До какъв брой идеологията на групата съответствува с иранската отвън анти-американските настроения, които витаят из целия Близък Изток?; Какъв отговор на експанзията на въпросната група е симетричен?

Съществува действителна заплаха да се стигне и до военна борба в района, в случай че значими лица в администрацията на Тръмп не престават да считат всяка анти-западна група с някаква иранска връзка за иранско прокси с ясни заповеди, идващи от Техеран. От друга страна, както показва професорът по интернационалните връзки от Университета " Джон Хопкинс " Нарджес Баджогли в своя публикация за Foreign Policy, към момента е допустимо да се окаже, че Иран е прекомерно финансово отпаднал от съществуващата си мрежа и тя да се срути. Във всеки случай, в обстановката с Иран са нужни самообладание и пропорционални реакции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР