Шири се мнението, че вероятността от забременяване след 35-годишна възраст

...
Шири се мнението, че вероятността от забременяване след 35-годишна възраст
Коментари Харесай

Меган забременя на 37!

Шири се мнението, че вероятността от зачеване след 35-годишна възраст от ден на ден понижава с тиктакането на биологичния часовник. Жените, които до този миг са отлагали дълго сюблимния миг, с чукването на тази възраст стартират да изпадат в суматоха. Таблоиди и всезнаещи приятелки ги заливат с информация, че след тази възраст опцията да се снабдят с отроче внезапно спада и шансът да получат великата роля на майки се сгромолясва пагубно. Затова и постоянно чуваме фразата, че в случай че не желаеме затруднения за в бъдеще, безусловно би трябвало да родим преди 35.

Да, но не. Само преди ден 37-годишната Меган Маркъл заяви на света, че чака първото си бебе. Което подсказва, че с Хари не са срещнали особени усложнения при забременяването. Бебето се чака напролет – близо година след сватбата им през май.

Така ли обаче стоят нещата и при останалите дами, трансферирали 35-те, или херцогът и херцогинята на Съсекс имат шанс?

Ето какво споделят по въпроса специалисти по късната бременност пред Huffingtonpost.

Катрин О`Брайън, началник на изследванията в Британската консултативна работа по бременността, поучава дамите, трансферирали тази възраст да не се паникьосват.

Доказателствата сочат, че възможностите от зачеване при дами на възраст сред 35 и 39 години, които вършат секс два пъти седмично, са цели 82%, споделя тя.

И въпреки всичко прибавя, че сдобиването с рожба в края на 30-те е малко по-трудно, а сполучливият резултат изисква повече упражняване. Вероятността от импровизиран аборт след този интервал е по-голяма, разяснява още тя.

Професор Грета Наргунд, създател на профилирана клиника по проблемите със зачеването, отбелязва, че дамите след 35, които желаят деца, би трябвало да са наясно с последствията от застаряването, само че прибавя също по този начин, че това не трябва да предизвиква суматоха.

Факт е, че вероятността от забременяване понижава с възрастта. Жените под 30-годишна възраст имат по-голям късмет да заченат, до момента в който при тези след 35-годишна възраст вероятността спада внезапно.

Въпреки това дамите в средата и в края на 30-те години могат умерено да забременеят, стига да имат постоянна овулация и да водят постоянен полов живот. Между другото, прибавя още тя, възрастта на мъжете също оказва въздействие върху фактора плодовитост.

В случай че дамите не са съумели да заченат в продължение на 12-месечни опити, те би трябвало да се извърнат към експерт.

О`Брайън пък от своя страна отбелязва, че честотата на половия акт може да има огромно въздействие върху възможностите на двойката да се снабди с правоприемник. В изследване от 2004 година 82% от дамите на възраст сред 35-39 години, които са правели секс два пъти седмично, съумели да забременеят. В съпоставяне с тях 71% били дамите, които забременели след секс веднъж седмично, разкрива тя.

Проф. Наргунд прибавя, че двойките могат да усилят възможностите си за забременяване, като подобрят качеството си на живот.
Жените би трябвало да усъвършенстват телесното си тегло, да се откажат от цигарите си, да понижат приема на алкохол и равнищата на стрес, изяснява тя. Ако имат неточен цикъл, да се извърнат към експерт, който да диагностицира точната причина за това – наднормено или ниско тегло, проблеми с щитовидна жлеза или различен медицински проблем.

Тя също по този начин поучава дамите с фамилна анамнеза за ранна менопауза да вършат постоянни гинекологични прегледи. Дамите наложително би трябвало да се подлагат на тях дружно с сътрудниците си едновременно, прибавя още тя.

Често четем за сериозните опасности от затруднения на бременността след 35-годишна възраст, само че проф. Наргунд и О`Брайън настояват, че сходно изказване неведнъж е пресилено.

Рискът от хромозомни аномалии в яйцеклетките се усилва с възрастта. За благополучие генетиката през днешния ден също има своя съответен отговор против по-високата периодичност на генетичните аномалии. Те могат да бъдат потвърдени посредством кръвно проучване на плода по време на бременността. Всеки акушер-гинеколог, който следи бременността, може да реши належащо ли е и къде да бъде осъществено проучването. Жените, забременели след 35 години, би трябвало да си създадат кръвен тест на 10-та седмица от бременността, който наблюдава вероятността от раждане на бебе със синдрома на Даун, споделя проф. Наргунд. Ако дамата е здрава, други опасности за бременността и здравето на бъдещето бебе няма, споделя О`Брайън.

По-възрастните майки са по-склонни да раждат посредством цезарово сечение, само че това не трябва да бъде проблематизирано, прибавя тя. Факт е, че множеството дами в днешно време раждат за първи път в края на тридесетте си години, а по-голямата част от тях несъмнено се радват на здравословна бременност, безпроблемни раждания и щастливи и здрави бебета, акцентира още тя.

Съвременната медицина дава действителен късмет на дамите за зачеване в прекомерно необятен възрастов диапазон, спрямо естествените благоприятни условия за забременяване. Това е прелестно във връзка с психическото задоволство на дамата да бъде майка. Не по-малка е насладата за цялото семейство да има вкъщи детски смях и с нищо несравнимата умиляваща обич към децата.

Световната акушеро-гинекологична процедура обаче свидетелства за рисковете от късната бременност. С навършване на 40-годишна възраст те реалност се усилват съществено.

Усложненията при майката се показват в тежко протичаща бременност с появяването на хипертония и захарен диабет. Уврежданията на плода са свързани основно с генетични аномалии, в частност тризомия 21 (синдром на Даун).

- Когато дамата забременее на 20 години, заплахата от появяването на тризомия е 1:2000.
- Когато тя е 35 годишна, рискът е 1:300.
- При бременност след 45 години, рискът от синдром на Даун е 1:30.

При опция зачеването е целесъобразно да бъде в по-млада възраст! /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР