Шипките са необикновен полезен и незаслужено подценяван плод. Научно е

...
Шипките са необикновен полезен и незаслужено подценяван плод. Научно е
Коментари Харесай

Време е за вино от шипки! Сърцето става като ново, а камъните в бъбреците изчезват (РЕЦЕПТА)

Шипките са невероятен потребен и несправедливо подценяван плод. Научно е потвърдено, че те съдържат съвсем всички нужни за организма ни витамини, което ги прави същинска витаминозна бомба за зимата. С елементарно направено вино от шипки сърцето стартира да работи като ново, а камъните в бъбреците изчезват. Оцетът от шипки пък е съвършен за овкусяване на салатата. Може да го употребявате и за ежедневна консумация – една супена лъжица от него води до цялостна детоксикация на организма, намалява равнищата на неприятния холестерол и ни зарежда с нужната сила. Ще ви предложим рецепта, с която можете поредно да си извършите вино от шипки (шипково вино) и шипков оцет.

Необходими артикули: 500 грама шипки; 500 грама захар; 2 супени лъжици лимонтузу; 2,5 литра вода, 1/2 кубче квас.

Начин на подготвяне на вино от шипки

Смелете шипките по този начин, че да пуснат всичките си потребни сокове. Поставете шипките в 5-литрова туба от минерална вода. Добавете лимонената киселина. Разтворете захарта в 2,5 литра вода и я прибавете към шипките. Разтворете в малко хладка вода половин кубче квас и заквасете сместа.

Оставете тубата на стайна температура, без капачка, а отвора покрийте с тензух. Веднъж на ден разклащайте тубата. След 10-ина дни виното би трябвало да е готово. Прецедете го,  върнете гъстата част назад в тубата и повторете процедурата, като пропуснете прибавянето на квас.

След още десетина дни ще имате втора доза вино, което ще превърнем в шипков оцет. За задачата прибавете малко оцетна гъба от домакински оцет. Ако не разполагате с гъба, прибавете 2-3 супени лъжици естествен домакински оцет, закупен от пазара или от магазин за био храни.

Оставете тубата още веднъж отворена на стайна температура и понякога разклащайте хубаво сместа. Оцетът е подготвен, когато ви хареса на усет и киселинност. Тук процесът е много по-бавен от превръщането на шипките във вино, тъй че бъдете търпеливи. Прецедете го и го налейте в стъклени бутилки. Съхранявайте на хладно място без достъп на директна слънчева светлина.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР