Шипка. В град Шипка ще се проведе първото издание на

...
Шипка. В град Шипка ще се проведе първото издание на
Коментари Харесай

Казанлък: Първото издание на Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите ще се проведе в град Шипка

Шипка. В град Шипка ще се организира първото издание на " Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите ", сподели за Радио „ Фокус ” секретарят на Народно читалище „ Светлина ” Татяна Бърч. Тя разясни, че фестивалните прояви ще се проведат в три поредни уикенда, от 18 май до 2 юни, като кулминационната точка ще бъде в дните 24 и 25 май, когато ще има базар на занаяти навън и богата музикална стратегия - комбиниране сред достоверен фолклор и съвременни стилове като етно фюжън, джаз, електроника.
„ Събитието има за цел да възроди някои от локалните занаяти, да покаже майсторството на българите и да разпространява Шипка като туристическа дестинация. Посетителите ще могат да опитат и локални кулинарни изкушения, а част от задграничните посетители ще имат опция да сготвят нетрадиционна кухня, присъща за техните страни ”, сподели още Татяна Бърч.
Програмата включва демонстрации на достоверни български занаяти като бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество, грънчарство.
Организаторите плануват и забавна кино стратегия, както и фестивално издание на играта „ Да открием благосъстояние “. На 1 юни фестивалът ще покаже и присъщия за района обред „ Розоварене ”.
Сред множеството посетители на фестивала ще бъдат и „ Читалня книги в облаците “ с галерия отдадена на българската писменост, както и кинофестивала " (НЕ)Възможното обучение " с прожекция на кино лентата „ Азбука “.
В програмата са включени още спектакъл, работилнички и игри за най-малките, инфо пойнт на стратегия " Еразъм+ " на Европейския съюз и показване на плана „ Изграждане на общественост. Трансформация на Шипка в съвременно, туристическо, културно и осведомително населено място “.
Организатор на поредицата от фестивални събития е Народно читалище „ Светлина ” в Шипка.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР