Шипка. Дарение от германския град Регенсбург пристигна в град Шипка,

...
Шипка. Дарение от германския град Регенсбург пристигна в град Шипка,
Коментари Харесай

Дарение от германския град Регенсбург пристигна в град Шипка, Община Казанлък

Шипка. Дарение от немския град Регенсбург дойде в град Шипка, Община Казанлък, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . За пета поредна година кметството в града посрещна Петко Чирпанлиев - донор и патриот, представител на известния шипченски жанр Чирпанлиеви. И тази година той и брачната половинка му Ренате събраха и транспортираха до подбалканското градче фитнес уреди, детски играчки, столове, мебели, уреди за рехабилитация и възобновяване на опорно-двигателния уред, облекла, разнообразни типове храни и други. „ Започнах да оказвам помощ първо в София с два-три ТИР-а, само че по-късно видях, че в Шипка има повече потребност да се оказва помощ ”, сподели Чирпанлиев.
През 1963 година фамилията на 11-годишния Петко напуща подбалканското градче Шипка и се открива в Германия, където той остава и основава своето семейство. Живее покрай град Регенсбург, откъдето идва и дарението.
„ Не е проблем да се съберат даренията. Големият проблем е това, че би трябвало да се съберат пари, с цел да се провежда превозът до Шипка. Ние с жена ми не сме милионери, напълно естествени хора сме, пенсионери към този момент, имаме познати, имаме другари и всяка година събираме средства ”, разясни донорът. Транспортът до Шипка коства 1850 евро.
Съпругата на Чирпанлиев Ренате Кирхстен акцентира, че с изключение на плана в Шипка, осъществят различен и в Германия, като оказват помощ на небогати хора и там.
Част от полученото подаяние е разпределено в Дирекция „ Социално подкрепяне ” в Казанлък, в дневните центрове за деца и възрастни с увреждания, Центъра за социална поддръжка, Дома за хора с деменция „ Димитър Папазов ”, в Дом за медико-социални грижи „ Мария Луиза ” в село Бузовград.
Ден преди да дойде дарението Петко Чирпанлиев бе отличен с една от годишните награди на Сдружение „ Бъдеще за децата ” - за поддръжка на идеята „ За децата на Казанлък ”, обвързвана с дарителство и подкрепяне на деца и фамилии.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР