Шипка, България — Седмица след нахлуването на Русия в Украйна,

...
Шипка, България — Седмица след нахлуването на Русия в Украйна,
Коментари Харесай

България - добрият стар приятел, се изправя срещу Русия

Шипка, България — Седмица след нахлуването на Русия в Украйна, посланикът на Москва в България изкачва снежния проход Шипка, с цел да уважи съветските бойци от царистката епоха, починали за независимостта на България през 19-и век. Днешните проблеми обаче бързо затъмняват напъните да се подсети на България, че има дълг към Русия. На същия ден България изгонва двама от подчинените на посланика за шпионаж и афишира ареста на върховен боен, също по обвинявания в изнасяне на сведения към Русия.

Оттогава насам България - страна, която Москва дълго счита за своя най-отзивчив и благонадежден другар в Европа, се причисли към европейските наказания против Русия, предложи да ремонтира военни хеликоптери и танкове за Украйна и изгони още съветски дипломати.

" Русия обичайно е имала голямо въздействие тук, само че се оказахме огромна изненада за тях. Те не схващат какво се случи ", споделя министър председателят Кирил Петков. Бързото утежняване на връзките с България - бедна, само че символно значима страна поради исторически околните й връзки с Русия, акцентира какъв брой надалеч от начертания сюжет се развиха събитията след нахлуването в Украйна. И освен на бойното поле.

Русия, гневна на " измяната " на остарелия си другар, предишния месец спря доставките на газ за България, трансформирайки едновремешния си балкански съдружник в първата страна дружно с Полша, ужилена от енергийното оръжие на Москва.

В същото време, споделя Петков,

 

Москва подхваща и хакерски атаки

 

против сървъра на държавната енергийна компания и пощите, блокирайки изплащането на пенсиите. " Намираме се под жестока офанзива сега ", изяснява министър председателят и разказва това като " опит да се извади от релси нашето държавно управление " посредством подстрекателство на безредици.

" Русия се пробва да ни трансформира в образец за останалите ", споделя българският министър председател за енергийното изнудване, което цели " да изстреля нагоре цените на силата и да смъкна държавното управление ".

Дали и без друго нестабилното съдружно държавно управление на Кирил Петков ще оцелее, зависи значително от качествата му да обезпечи различни източници на сила от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Тази седмица Петков бе във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис даде обещание взаимност против " последния опит на Русия да употребява силата като оръжие ".

Асен Василев, финансов министър и вицепремиер, твърди, че България е напреднала много в обезпечаването на различни източници на газ от Азербайджан и посредством доставки по море на полутечен газ до прилежаща Гърция за транспорт до северната част на страната.

 

" За нас " Газпром " явно е в предишното ",

 

споделя Василев. Според него, Москва си е направила неверно сметката, тъй като на процедура принуди всекидневно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от прекъсване на доставките. " Това ми дава огромна вяра, че енергийното оръжие освен ще се окаже " книжен тигър ", само че и ще се върне като бумеранг против Русия ", споделя вицепремиерът.

Вече е ясно от разрива на Русия с България, че бавният й напредък на бойното поле в Украйна е съпроводен с провали на дипломатическия фронт, за които постоянно сама е отговорна. Москва съумя да задържи Китай на своя страна и притегли поддръжка в Африка и Южна Америка, само че другаде демонстрира удивителна дарба да губи другари и да отблъсква хората.

Външният министър Сергей Лавров да вземем за пример неотдавна съумя да вбеси Израел, която пазеше неутралитет във връзка с войната в Украйна, с изказването, че евреите били " най-големите антисемити " и че Хитлер е имал еврейски корени. Президентът Путин по-късно се извини на Израел за коментара.

Руският дипломат в София Елеонора Митрофанова също си вкара автогол, като назова България " евроатлантическа подлога ", а по-късно се оправда с неприятен превод. Кирил Петков споделя, че е привикал Митрофанова, с цел да стачкува за нейното изказване, като й споделил, че " има доста положителни речници ". Премиерът получил опрощение, само че споделя, че продължава да е неудовлетворен от държанието на представителката на Русия, която се държи

 

" не като посланик, а като машина за агитация "

 

През март България извика посланика си от Москва в отговор на " недипломатичните, остри и груби " изявления на Митрофанова. Руският дипломат остава в София, само че скоро още от нейните дипломати ще бъдат изгонени. " Сега е моментът да заемем твърда позиция против съветските шпиони - споделя Петков. - Сега е моментът да разчистим ".

Полша, която в никакъв случай не е била подобен непосредствен другар на Москва като България, също бе възмутена от пренебрежението, което Русия показва към публичните настроения. Посолството на Русия във Варшава - град, потопен в украински флагове и билбордове с обидни лозунги против Путин, прикани преди дни жителите да се причислят към съветските дипломати в събития, честващи Деня на успеха - съветски празник, който

 

Путин трансформира във фестивал на националистическата бомбастика

 

В събота, след всеобщ публичен отпор, посолството анулира общите тържества, в които поляците видяха опит да се похитят спомените от Втората международна война. Но разгласи в изказване, че съжалява за неблагодарността на Полша към Москва за успеха над нацистите, " с помощта на която полската страна съществува сега! ". Когато посланикът на Русия се появи на мемориалното гробище на руските бойци в понеделник, украински деятел го заля с алена багра.

Посолството на Москва в София направи също толкоз несполучлив опит да впрегне едновремешната си военна популярност в интерес на бруталната експанзия против Украйна. Митрофанова съумя да ядоса дори проруски настроени българи с изказванието си, че нахлуването в Украйна не е по-различно от намесата против Османската империя на Балканите, която оказва помощ на България да стане самостоятелна страна.

" Навремето Русия освободи България

 

Сега е време Русия да освободи Донецк

 

и Луганск ", сподели посланичката през март. Това съпоставяне провокира вълна от отвращение, тъй като представляваше тесногръд взор към историята, който - както и омаловажаването на украинската история - изкривява комплицирано минало за задачите на неумела агитация, споделя Даниела Колева, историк от СУ.

Колева споделя, че доста българи признават заслугите на Русия от XIX век и към момента изпитват признателност. Но страната има и горчиви мемоари от по-ново време от съветските офанзиви по черноморското крайбрежие през Първата международна война и руската окупация след Втората международна. " Има доста митология за Русия ", споделя Колева, припомняйки, че за 40 години натрапен от Съветския съюз комунистически режим " редовно е заличено всичко, което може да хвърли сянка върху Русия или Съюз на съветските социалистически републики ".

Социологическите изследвания демонстрират, че поддръжката за Русия в България е по-силна в сравнение с другаде в Европа. Но съгласно проучване, поръчано от българската държавна телевизия през март,

 

над 60% поддържат по-тежки наказания против Русия,

 

до момента в който утвърждението за Путин е намаляло на половина до към 25% след нахлуването в Украйна.

" Тази война е огромен гвоздей в ковчега на нашето прехласване по Русия. Руснаците съумяха доста сполучливо да отвратят хората от Русия ", споделя Руслан Стефанов, програмен шеф на Центъра за проучване на демокрацията. Когато Народното събрание трябваше да гласоподава " военно-техническа помощ " за Украйна, даже Българска социалистическа партия - дълготраен покровител на Русия, гласоподава " за ". Единствено " Възраждане " бе срещу - националистическо формирование, което постоянно стачкува в поддръжка на съветското навлизане в Украйна.

Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ", упорства, че множеството българи са на страната на Русия, само че са подценявани от едно държавно управление, което е трансформирало страната в " колония на Съединени американски щати ". Костадинов се съгласява, че прекъсването на газовите доставки не е " другарски акт " от Русия, само че счита, че той е понятен, защото " ние започнахме тази война с Русия ", като наложихме наказания и изгонихме дипломати.

Преди " Газпром " ненадейно да спре доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за към 90% от потребностите си от природен газ. Но съгласно премиера Кирил Петков Русия съществено е сбъркала, като е избрала България да ревизира качествата си да нанася стопански провали и да трансформира държавната политика в поддръжка на Украйна. " Ако най-зависимата от Русия страна с най-ниския Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз може да си разреши да се изправи против Путин, всеки би трябвало да може да го направи ", споделя той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР