Шиндзо Абе потвърди днес намерението си да направи тази година

...
Шиндзо Абе потвърди днес намерението си да направи тази година
Коментари Харесай

Шиндзо Абе: Ще посетя Китай, за да издигна отношенията ни на ново равнище

Шиндзо Абе удостовери през днешния ден желанието си да направи тази година посещаване в Китай - първата аудиенция на японски министър председател в страната от 2011 година насам, с вярата да издигне на " ново ниво " доста сложните връзки сред Токио и Пекин, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Смятам тази година да посетя Китай; по време на визитата ще отбележим 40-ата годишнина от сключването на контракта за мир и другарство сред Япония и Китай ", съобщи Абе пред Източния стопански конгрес във Владивосток, където беседва с китайския президент Си Цзинпин.

" След това мощно се надявам да поканя президента Си в Япония. С тази замяна на визити на ниво ръководители се надявам да издигна китайско-японските връзки на ново ниво. Твърдо съм решен " да го направя, добави той.

Шиндзо Абе и Си Цзинпин разговаряха нееднократно през последните години в коридорите на интернационалните срещи, само че никой японски министър председател не е посещавал Китай от 2011 година до момента, а от 2010 година насам нито един китайски президент не е направил аудиенция в Япония, отбелязва Агенция Франс Прес.

Японският министър председател установи, че връзките са били " действително затруднени " при връщането му на власт в края на 2012 година, само че увери, че от този момент е " работил старателно " за подобряването им.

Срещата сред двамата водачи в Русия протече " в непринудена атмосфера ", увери пред Агенция Франс Прес представителят на японската дипломация Такеши Осуга. " Двамата ръководители показаха обща решителност да развиват двустранните връзки и да реализират съответен прогрес във всички области ", сподели той.

Завърнал се на власт през 2012 година, Абе зае твърда позиция по въпроса за териториалните разногласия сред двете страни, с което усили напрежението с Пекин. После обаче смекчи позицията си и прикани Китай да упражни напън върху Северна Корея, с цел да спре Пхенян своята нуклеарна и ракетна стратегия.

Шиндзо Абе приветства през днешния ден " решителната преценка " на Доналд Тръмп, осъществил зрелищно доближаване с Ким Чен-ун, знак за което стана срещата на върха от 12 юни.

" Аз би трябвало също да разчупя бронята от взаимно съмнение, да направя стъпка напред и в последна сметка да се срещна с Ким Чен-ун ", съобщи той и посочи, че " няма никакво решение за среща на върха сред Япония и Северна Корея ".

Япония държа корав курс по отношение на Пхенян, който нееднократно тества ракети, насочвайки ги към нейна територия, и в общи черти остана отвън интензивния дипломатически балет от последните месеци, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР