Шейсет и две монети от римската и средновековната епоха, скрити

...
Шейсет и две монети от римската и средновековната епоха, скрити
Коментари Харесай

Трима българи се опитаха да изнесат археологически находки от Румъния

Шейсет и две монети от римската и средновековната ера, скрити в пластмасова бутилка, както и други артефакти, откриха граничните служители на реда от Констанца в багажа на трима души, всичките български жители.

Лекият автомобил дошъл на граничен пункт Негру Вода в неделя следобяд. При осъществената инспекция служителите на реда намират още четири предмета и три металотърсача, най-вероятно употребявани за разкриване на археологически полезности, оповестяват от бреговата защита. 

По случая е формирано наказателно дело за противозаконен експорт на обекти на културното завещание и потребление на металотърсачи в региони с археологическо завещание. Разследващите се пробват да открият дали българските жители законно са употребявали металотърсачи за археологически открития на румънска територия и дали регионът, където е направено откритието, е регистриран като археологически обект в Списъка на историческите монументи.

Междувременно специалист по нумизматика от Музея за национална история и археология в Констанца извърши прелиминарен обзор на предметите, открити от граничната полиция. Той показва, че става дума за четири предмета (върх на стрела, три нетипични детайла, които може да съставляват елементи от ансамбъл) и 62 бронзови и сребърни монети с римски (IV век сл. Хр.)  и евентуално с османски генезис. “Те могат да идват от няколко археологически обекта ”, означават граничните служители на реда. 

Предметите и монетите са оставени на предпазване на археолозите от Националния исторически и археологически музей в Констанца, които ще извършат превантивни ограничения за консервация, ще създадат експертиза на предметите и ще открият тяхната стойност и значение за наследството на Добруджа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР