Шейсет и четири години на върха на Британската империя –

...
Шейсет и четири години на върха на Британската империя –
Коментари Харесай

Кралица Виктория – жената, дала име на епоха

Шейсет и четири години на върха на Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развиване, военни победи, културен подем. Време, дало на света нови стилове, велики създатели, знаменателни политици. Време – ера. Времето на кралица Виктория, влезнало в историята като Викторианската ера.
Коя е владетелката, въвела Англия в ХХ век? Коя е дамата, спечелила сърцата на милиони? На какво се дължи нейната известност?
Както нерядко се случва – всичко стартира със инцидентно стичане на събитията...
Кралят на Англия Джордж III навършва достолепната възраст от 80 години, оставяйки 15 законни деца – все възможни кандидати за трона. Първите в унаследяването към този момент гонят шейсетте, само че никой от тях няма да остави законни наследници на английската корона. Хановерската династия е застрашена, в случай че петият правоприемник – принц Едуард, не сътвори поколение, тъй като след него в реда за онаследяване идват дъщери без наследници.
Принцът към този момент е трансферирал петдесетте и води нехаен ергенски живот със своята френска държанка. Но в името на английската империя му се постанова да наруши безбрачието си. А с цел да сътвори правоприемник, французойката не е подобаваща за майка. Трябва му жена с аристократично родословие. И имперските „ сватовници “ я намират – немската принцеса Виктория декор Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 година идва дребната Виктория. Тя остава единственото дете на Едуард, тъй като той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан.
Осемнайсет години по-късно Виктория, едвам навършила пълноправие, поема короната на Обединеното кралство. Започва един живот, предан на страната и на нейните ползи. Но предан и на огромната обич – на брачна половинка Алберт, красивия немски принц от семейството Сакс-Кобург-Гота. Верността на Виктория към нейния брачен партньор и високо моралният ѝ живот способстват за нейната известност измежду народа. Моменти на висшо благополучие, само че и на най-дълбока тъга. Десетилетия на напредък, само че и интервали, белязани от рецесии. 
Издателство „ Емас “ попълня сбирката си „ Известните дами в историята “ с романа за кралица Виктория на известната британска авторка на исторически романи Джийн Плейди – позната на българската читателска аудитория с трилогията за Катерина Медичи. Писателката наблюдава живота на забележителната владетелка от детството до последните години на върха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР