Шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към членство

...
Шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към членство
Коментари Харесай

Западните Балкани да спрат да гледат към миналото, посъветва Захариева

Шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към участие в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а освен към предишното, да работят повече за общи ползи. Това разяснява външният министър Екатерина Захариева по време на конгрес, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския развой в Скопие.

„ Трябва да стъпим на истината за предишното и да мислим и за бъдещето, и за това по какъв начин да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз значи, че би трябвало да се работи за общи ползи и за бъдещето, а не да се мисли единствено за националните ползи “, сподели Захариева и добави, че преимуществото и приносът на Берлинския развой за Западните Балкани е точно в политиките му за добросъседство.

Тя акцентира, че нито една страна – даже най-силните страни в света, не могат да се оправят сами с провокациите.

Външният ни министър изрази вяра, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на договаряния с Република Северна Македония и Албания, тъй като това е значимо както за сигурността на района, по този начин и за доверието на жителите на страните в европейските институции. Захариева посочи и нуждата страните да продължат с промените и да демонстрират резултати.

„ Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих желала Европейската комисия да сътвори механизъм за съвещания и полемики с популацията на Западните Балкани освен когато има рецесия “, съобщи още външният ни министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР