Шестото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry

...
Шестото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry
Коментари Харесай

Форум на балканския туризъм събира най-успешните по време на ковид-кризата

Шестото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще означи значимите достижения на фирмите, които старателно работят в най-важната сфера за развиването на полуострова и то в интервал на остра пандемична рецесия, засегнала най-много туристическия бранш. Общини, хотелиери, тур организации и мениджъри в туризма от разнообразни страни ще трансфорат София в столица на Балканите.
Събитието ще се състои на 4.12. 2020 година от 20 ч. в хотел МАРИНЕЛА, София, оповестява ВИП Комюникейшън.
Сред задачите, които си слагат уредниците на тази влиятелна гала, са отдаване на справедливо внимание на компаниите, които сполучливо работят даже в интервал на международна Ковид-криза в този важен бранш, повишение репутацията на сектора посредством поощряване на значимите достижения на експертите в тази сфера.
Сред финалистите е община Ловеч - Балкански водач в Културния Туризъм.

Пролетният празник Цветница е обичаен за града. Ежегодно в дните Лазаровден и Цветница от края на деветнадесети век, та и до момента в границите на празника се провеждат и организират Национален събор на националното творчество и панаир на художествените занаяти като част от Националния културен календар.
На две подиуми в град Ловеч над 1500 участници показват в богата фолклорна стратегия своите умения в певческото и танцовото изкуство. Традиционно, на площад „ Тодор Кирков " в кв. „ Вароша ", майстори-занаятчии вършат неповторими демонстрации, по какъв начин се основават керамични предмети, писани яйца, дърворезбовани пана и пластики. Гостите на Ловеч при предпочитание могат да опитат да основат своя лична творба благодарение на занаятчия и достоверни принадлежности.
През последните години празникът се разпростря и в нови градски пространства, огромен базар има по бул. „ България " и в Бившата казарма. На гаровия площад „ Инж. Трифон Трифонов " пък са ситуирани разнообразни люлки и увеселителни уреди. Хиляди посетители се стичат през почивните дни на Цветница в Ловеч.
Люляковият Ловеч има своята неповторима, съхранена във времето и запазила хубостта си пролетна традиция - празника Цветница да стартира с ритуала „ По вода " или още „ Кумичене ". По остарял бит на Връбница участвалите в Лазаруването моми пускат от Богоявленския мост по течението на водата приготвените венчета от върба. Момата, на която венчето първо изплува най-отпред, тя е „ Кумичката " или Кръстница на празничната Цветница в Ловеч, тя е определената. Всички ще я поздравят, момък ще и напие водата от стомната и това е знакът, че пролетният празник на цветята, младостта и пробуждащата се природа стартира. Всички моменти от обичая Кумичене се съпровождат от съответните обредни песни, в които доминират претекстовете за качествата на моми и ергени, за любовта сред тях, за идна сватба. До наши дни е останало национално вярване, съгласно което госпожица, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от дракон. Тя към този момент има право да се моми, да чака сватове и да се ожени.
„ Кумичката ", съпроводена от гиздав момък, води празничното шествие под музикалния акомпанимент на Общински духов оркестър - Ловеч към сцената в Бившата казарма.
Кметът на Община Ловеч афишира името на „ Кумичката " и й слага корона, закичена с пролетни цветя.„ Кумичката ", царицата, на един от най-жизнерадостните пролетни и най-обичаните Ловешки празници, по остаряла традиция повежда празничното хоро на площада.
Лазаруването, цветнишките венчета, лазарските песни и хора, песните и танците с „ Кумичката " са израз на несломимия дух на българина за опазване и възобновяване на рода, поклонение пред младостта и хубостта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР