Шестнадесет проекта бяха одобрени през април 2022 г. за финансиране

...
Шестнадесет проекта бяха одобрени през април 2022 г. за финансиране
Коментари Харесай

Шумен е една от 16-те общини, одобрени за безвъзмездна финансова помощ



Шестнадесет плана бяха утвърдени през април 2022 година за финансиране по процедурата BGENERGY-2.002 „ Енергийна успеваемост в здания “, финансирана по стратегия „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021г. Това са общините Шумен, Перник, Антон, Самоков, Стралджа, Шабла, Септември, Добрич, Враца, Съединение, Трявна, Баните, Благоевград, Малко Търново, Пловдив и Видин. Всички планове ще бъдат изпълнявани с сътрудници от страните-донори.

Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура покрива 100 % от допустимите разноски по плановете. Целта е с приложените ограничения да бъдат усъвършенствани енергийните характерности на постройките и те да бъдат трансформирани в здания с близо до нулево ползване.



Проектът който бе извоюван и за който се подписа контракт за безплатна финансова помощ е с название: „ Подобряване на енергийната успеваемост на общински сгради- 9 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПАНАЙОТ ВОЛОВ, ГР. ШУМЕН И ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПАНАЙОТ ВОЛОВ, С. МАДАРА ”.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ от100%е на стойност: 2,232,398.89 лева

Партньор на плана е: Министерство на правосъдието Енерджи, Кралство Норвегия

Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “ (Програмата) се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021. Министерство на енергетиката е несъмнено за Програмен оператор (ПО) на Програмата с подписването на Меморандума за съгласие по отношение на осъществяването на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 на 09 декември 2016 година Програмата се извършва в партньорство с Норвежката дирекция „ Водни запаси и енергетика “ (NVE) и Националният енергиен орган на Исландия (ОS).

Основна цел на Програмата е понижаване на въглеродната активност и повишение на сигурността на доставките посредством постигането на следните резултати:
Повишаване на производството на сила от възобновими източници;Подобряване на енергийната успеваемост в постройките, промишлеността и общините;Повишаване на експертния потенциал в региона на възобновимата сила, енергийната успеваемост и ръководството на сила.
Подобряването на енергийната успеваемост на сградния бранш е един от главните фокуси на показаната в края на 2019 година от Европейската комисия Европейска Зелена договорка и има основна роля за постигането на амбициозната цел за въглеродна индиферентност до 2050 година

Благодарение на стратегическото партньорство сред Министерството на енергетиката и Дирекцията за водни запаси и сила на Кралство Норвегия и Националния енергиен орган на Исландия, програмата се развива сполучливо в България. Така през предходния програмен интервал 2007 – 2014 година, с помощта на изпълнените ограничения за енергийна успеваемост са спестени близо 72 хиляди тона излъчвания въглероден диоксид и над 5.6 хиляди мегават часа сила на годишна база.

Намаляването на въглеродната активност и повишението на сигурността на доставките продължава да бъде съществена цел на програмата и през днешния ден. Тя ще бъде реализирана посредством повишение на производството на сила от възобновими източници, възстановяване на енергийната успеваемост в постройките, промишлеността и общините, както и повишение на експертния потенциал в региона на възобновимата сила и енергийната успеваемост.

Тези резултати имат значима роля за възстановяване енергийната сигурност, запазване на околната среда, както и за основаване на благоприятни условия за стопански напредък и работна претовареност.

Сградите заемат централно място в политиката на Европейски Съюз за енергийната успеваемост. Постигането на задачите за повишение на енергийната успеваемост е стратегически обвързвано с обновяването на сградния фонд. Подобряването на енергийната успеваемост на сградния бранш ще окаже позитивно влияние от позиция на икономическия напредък и основаването на нови работни места, а спестяването на сила води и до икономисване на финансови запаси.

Сградите за публично обслужване, които се групират с название „ нежилищни здания “, имат основна роля за по-бързо и задълбочено възобновяване, защото те са с висока степен на видимост в обществения живот. Това подтиква разбирането за изгодите от енергийната успеваемост при всички крайни консуматори на сила и трансформира публичните настройки в поддръжка на цялостния развой на възобновяване и поддръжка на постройките.

Горепосочената стратегия е характерно ориентирана към осъществяване на подобаващи ограничения за енергийна успеваемост, посредством които постройките ще извършват националното определение за „ постройка с близо до нулево ползване на сила “.

„ Сграда с близо до нулево ползване на сила " е постройка, която дава отговор по едно и също време на следните условия:

а) енергопотреблението на постройката, несъмнено като първична сила, дава отговор на клас А от скалата на класовете на енергопотребление за съответния вид сгради;

б) не по-малко от 55 на 100 от потребената (доставената) сила за отопление, изстудяване, вентилация, гореща вода за битови потребности и осветяване е сила от възобновими източници, ситуирани на място на равнище постройка или наоколо до постройката. “.

За задачата община Шумен изготви енергийни отчети, които подхождаха както на нормативната уредба за енергийна успеваемост, по този начин и на всички условия на програмата по НФМ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР