Шестнадесет банки от Германия, Франция и три други страни от

...
Шестнадесет банки от Германия, Франция и три други страни от
Коментари Харесай

Европейски банки работят по платежна система, която да се изправи срещу Mastercard и Visa

Шестнадесет банки от Германия, Франция и три други страни от Еврозоната оповестиха, че до 2022 година може да проработи „ същински европейска “ платежна система, която да докара до цялостна цифровизация на района на единната валута, в който кешът към момента е крал, написа Ройтерс.

Европейските управници и централни банкери отдавна преглеждат разновидности за основаване на европейска компания, която да се изправи против американските Mastercard и Visa, както и против софтуерните приложения като  Alipay и Гугъл Pay. Това обаче към момента не се е случило, макар че разплащанията в действително време бяха въведени в Еврозоната през 2017 година

Вчера Европейската централна банка приветства решението на шестнадесетте финансови институции да пуснат единна платежна система до 2020 година, откакто от години приканва за решение от промишлеността, което да се конкурира с Visa и Mastercard.

„ Целта на този план е да укрепи Европа и да я направи по-независима “, разяснява Тиери Лаборд, заместник-оперативен шеф на BNP Paribas, която е една от банките, участващи в плана.

„ Ще го създадем групово, като съберем всичките си запаси. Що се отнася до системите за дистрибуция, цените ще варират в другите банки, само че инфраструктурата ще бъде общоевропейска “.

От ЕЦБ обявиха предходната година, че зависимостта от неевропейски играчи, които дават отговор за две трети от некешовите заплащания, основава риск, че пазарът на разплащания няма да бъде подобаващ за поддържането на единния европейски пазар и еврото.

Т.нар. Европейска разплащателна самодейност има за цел да се трансформира в нов стандарт в заплащанията, който ще предлага карта на потребителите и търговците на дребно в Европа, покриваща всички типове транзакции, в това число заплащанията в магазини, онлайн заплащания, изтегляне на пари, пращане на пари от консуматор на различен.

На този стадий в присъединяване в плана са декларирали BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit и Societe Generale.

Очаква се платежната система да проработи през 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР