Шестият Регионален форум на Съюза за Средиземноморието събра в Барселона

...
Шестият Регионален форум на Съюза за Средиземноморието събра в Барселона
Коментари Харесай

Сътрудничеството е ключово за справяне с последиците от пандемията

Шестият Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието събра в Барселона министрите на външните работи на 42-те страни членки на съюза. „ Развитието и задълбочаването на икономическите и комерсиалните връзки сред страните от Средиземноморието е от основно значение за справяне с икономическите и обществени проблеми, произлизащи от пандемията от COVID-19 “, означи външният ни министър Светлан Стоев.

Дискусията се е фокусиранала върху пет основни тематики -  околната среда и климата, стабилно икономическо развиване, развиване в региона на човешките запаси, обществено включване и тъждество, цифрова промяна и гражданска отбрана. България споделя визията, че петте предпочитани области би трябвало да бъдат основа за по-нататъшно задълбочаване на съдействието в границите на Съюза за Средиземноморието.

В Съюза за Средиземноморието вземат участие 27 страни членки на Европейски Съюз и 15 средиземноморски страни от Близкия изток, Северна Африка и Балканите. България е член на Съюза от самото му основаване през 2008 година.

В Барселона Светлан Стоев е показал България и в министерската среща на Европейски Съюз и страните сътрудници от Южното съседство. Обсъдени са последните развития по линия на климатичните промени, икономическите изгоди от вложенията в тази сфера, както и бъдещи планове в границите на новия Дневен ред на Средиземноморието.

Българската страна е подчертала смисъла за Европейски Съюз на сътрудниците от Южното съседство. Работи в тясно съдействие с тях за справяне с общите провокации, свързани със сигурността, опазването на околната среда, енергетиката, битката с тероризма, образованието и изключително изменението на климата. Южното съседство обгръща съдействието на Европейския съюз с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Тунис. През декември предходната година Европейският съвет одобри изводи по Южното съседство като удостовери стратегическата значимост на връзките с района и желанието за тяхното усилване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР