Шестият национален фестивал на лавандулата тази година ще се проведе

...
Шестият национален фестивал на лавандулата тази година ще се проведе
Коментари Харесай

Национален фестивал на лавандулата ще се проведе на Еньовден

Шестият народен фестивал на лавандулата тази година ще се организира на 22 юни (в навечерието на Еньов ден) в град Генерал Тошево и на 29 юни, Петровден, в Средно Градище, община Чирпан. Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в развъждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

От 2012 година България е международен водач в бранш „ Производство на етерични масла “. Българските аграрни стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и доста търсено на интернационалните пазари. България е неоспорим международен водач в развъждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и визията за страната ни все по-често се свързва с тези две извънредно красиви, благоуханни и стопански рентабилни култури. Националният фестивал на Лавандулата започва със своето първо издание през 2014 година в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан.

Седмица по- късно празникът гостува на работливите аграрни стопани от Добружда, като негов общителен хазаин са жителите на град Генерал Тошево. Средно Градище се утвърди като обичаен хазаин на Фестивала, защото в неговото землище, преди съвсем 100 години са направени едни от най-старите пробни лавандулови насаждения в страната. Този неповторим и уникален празник отдава справедливо внимание и респект към труда и напъните на предприемчивите аграрни стопани от Тракия и Добруджа – районите с най-голяма централизация на лавандулови насаждения.

Организатор на Националния фестивал на Лавандулата е Организационен комитет с ръководител Нина Гиргинова. Почетен ръководител на организационния комитет е артистът Станислав Яневски, чиято международна известност извънредно доста оказва помощ на дела, свързани с запазване на околната среда, развиване на земеделието и запазване на българските културно- исторически обичаи. Стан, както всички го назовават, носи надълбоко в сърцето си гордостта, че е българин и безрезервно разпространява при всяка опция естествените забеежителности, георграфски преимуществата и историческо завещание на своята татковина.

Фестивалът се организира с финансовата и морална поддръжка от Община Генерал Тошево и община Чирпан, дестилерии, бизнесмени и аграрни стопани. Фестивалната стратегия е извънредно разнообразна, с голям брой културно- музикални изяви на създатели и реализатори от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, бизнесмени, търговци на етерични масла и представители на локалната и държавна администрация от бранш „ Земеделие “.

Една от най-желаните и привлекателни начинания на фестивала е Детската лавандулова работилница, извънредно атрактивен и всеобщо посещаван e Базарът на лавандулови и био-продукти, артистични и музикални участия, благотворителни начинания, конкурс „ Крал и кралица на Лавандулата “.

Всяка година двете издания на Националния фестивал на Лавандулата има своя гост- звезда и богата фолклорно-музикална стратегия, цялост от най-характерните и обичани национални песни и танци от Тракия и Добружда. Гостите на фестивала към този момент са се радвали на осъществяванията на поплярни и обичани реализатори като Нелина, Джена, Глория, Валя, Кичка Бодурова, а тази година звезда на празника ще бъде родената в Добруджа певица Димана. Нейната музика връща загатна за достоверността на добруджанския многогласен фолкор и изразителността на добруджанската ария. Всяко издание на фестивала е обвързано с съответна и значима за района идея – съпричастност към читалищната активност в обособените райони, възобновяване на църковни здания и предпазване на неповторими реликви, набиране на средства за детски школи по изкуство, приложни клубове, запазване на културни и исторически монументи, обичаи и разпространение на районни традиции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР