Шестият младежки конкурс за иновации в рамките на механизма за

...
Шестият младежки конкурс за иновации в рамките на механизма за
Коментари Харесай

Азиатски студенти демонстрираха своите здравни идеи на младежки конкурс за иновации

Шестият юношески конкурс за нововъведения в границите на механизма за съдействие „ Ланканг-Меконг “ се организира преди месец в китайския университет Фудан. Тазгодишното му издание се концентрира върху здравето и медицинските грижи. В надпреварите участваха 51 тима от шест страни в района. До финала доближиха осем от тях, от Китай, Камбоджа и Лаос.

Меконг е третата по дължина река в Азия с повърхност на басейна от към 795 000 кв.км. В Китай тя е известна като Ланканг, изворът ѝ се намира в провинция Цинхай. Реката минава през Мианмар, Лаос, Тайланд и Камбоджа, а делтата ѝ е във Виетнам, от където се влива в Южнокитайско море.

Една от премиите в състезанието получиха трима 19-годишни младежи от Дипломатическата академия на Виетнам за най-хубав план за инкубация. Те дадоха концепция за производството на екологични маски за лице от кокосови орехи.

„ Медицинските маски дейно защищават от вируси и пазят здравето, само че разлагането на полимерните нишки и тъкани, които се употребяват за изработката им, лишава към 10 години “, изяснява пред Чайна дейли член на тима, който е студент по интернационална стопанска система, добавяйки, че някои страни даже ги класифицират като рисков медицински боклук, защото замърсяват въздуха, почвата и водите.

В своето изследване виетнамският тим цитира статистики на Американското общество на химиците, съгласно които на месец в света се употребяват по към 129 милиарда еднократни маски. Предложената от тях кокосова маска ще се състои от два пласта - от кокосова хартия и от деен въглен, изработен от кокосови черупки, който има дезинфектиращи свойства. „ Цялата маска е органична и биоразградима и може да се употребява три дни “, обясниха членовете на тима. „ Подобна маска не изисква огромни вложения, а нужните материали са лесни за намиране. Освен това последователното въвеждане на органични артикули ще увеличи информираността на хората за опазването на околната среда. “

Отборът на университета Фудан бе почетен с премията за най-креативен екип за концепцията му за онлайн платформа за публичното опазване на здравето в региона Ланканг-Меконг. На основания от тях уеб страница младежите от целия свят могат да се включат в полемиките на другите конгреси или да предложат свои тематики за разискване. Този онлайн конгрес, който ще се управлява от партньорството сред интернационалните организации и университетски институции, ще предлага висококачествени образователни материали, разнообразни обучителни курсове и онлайн лекции. „ От стартирането на инициирания през 2014 година от Китай механизъм за съдействие „ Ланканг-Меконг “ младежкият продан в района се уголемява. Един подобен конгрес би подобрил в допълнение съдействието в областта на публичното здраве “, убеден е Уан Мин, 20-годишен член на тима.

Член на тайландския тим показа, че присъединяване ѝ в надпреварата е било от изгода за рационализиране на преводаческите ѝ умения и по-доброто схващане на маркетинговите правила. 21-годишната Павине Тонгдзинсанг и съотборниците ѝ показаха създадена от тях система за телездраве, която ще е налична през интернет и мобилните телефони. Целта ѝ е да понижи потока от хора в лечебните заведения и да увеличи успеваемостта на опазването на здравето в района. Разработена в съдействие с медицински експерти и лечебни заведения, системата за отдалечено здравно обслужване ще включва раздели като здравна информация, съвещания и здравна диагностика.

Според ректора на тайландския университет „ Принцът на Сонгкала “ районът Ланканг-Меконг може да се похвали с един от най-големия капацитет за развиване в Азия. Затова той е убеден, че концепциите и дейностите на младежите би трябвало да бъдат насърчавани, с цел да се построи един по-добър и чист свят.

Първото издание на Младежкия конкурс за нововъведения се организира през 2016 година От тогава са показани над 300 новаторски плана на студенти от целия свят, като 80% от тях са от района, сочат статистиките.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР