Шестимата, арестувани в Силистра, вече са с повдигнати обвинения за

...
Шестимата, арестувани в Силистра, вече са с повдигнати обвинения за
Коментари Харесай

Всички задържани в силистра вече са обвинени в дъжностно присвояване


Шестимата, задържани в Силистра, към този момент са с повдигнати обвинявания за длъжностно заграбване. На 8 март, при извършена профилирана полицейска интервенция, е открита проведена незаконна група, правила длъжностно заграбване. Операцията е осъществена след извънредно интензивна и професионална работа на проверяващите екипи от ГДБОП, ГДНП, ОДМВР- Силистра и Специализираната прокуратура.

Групата е работила на територията на София и Силистра, от 2017 година до сегашния миг, като е правила така наречен „ споразумяване “ на пенсии на жители, посредством показване пред НОИ- Силистра на документи, удостоверяващи неистинен трудов и застрахователен стаж.

Според събраните досега данни, в нея са взели участие две длъжностни лица на високи управителни постове в НОИ- Силистра, някогашен чиновник на НОИ- София, както и тричленно семейство. Вследствие на активността им, на голям брой жители е била дадена опция да получат неследващи се бюджетни средства. Услугата е била заплащана от самата стойност на отпуснатите пенсии, като членовете на групата са разполагали с дебитните карти на лицата, а посредством издадени им пълномощни персонално са посещавали пощенските клонове, откъдето са теглели самите пенсии.

През вчерашния ден са осъществени претърсвания на 14 адреса, два от които служебни, от леки коли, както и обиски на лица. Иззети са голям брой мобилни телефони, пенсионни документи, банкови карти и извлечения от банкови документи. В хода на следствието е открита ролята на шефа на НОИ- Силистра, който е диктувал по телефона на началничката на отдела за разпределяне на пенсии персонални данни на хора, искащи да получат пенсия, без да им се следва. Чрез специфична записка тя е отбелязвала за останалите чиновници, че това са хора, близки до шефа. По този метод пенсионните досиета са били изготвяни по- бързо и без осъществяване на нужните инспекции. По отношение на фамилията е открито, че тримата са изготвяли огромна част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали са ги в дома си, а синът е правил на негов адрес адресни регистрации на искащи да им бъдат отпуснати такива пенсии, заключи представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Към сегашния миг към наказателна отговорност за осъществено закононарушение по член 321 от Наказателен кодекс са привлечени шестима души, уточни наблюдаващият прокурор. Възнаграждението за издаването на неистинските удостоверителни документи е било според от отпуснатата пенсия. До момента са открити към 20 случая на непозволено отпуснати пенсии и то във високи размери. Установено е, че получателите им в никакъв случай не са работили в предприятията, маркирани в трудовите им книжки, нито са отговаряли на изискванията за пенсиониране, някои от тях не са имали съвсем никакъв трудов стаж.

Като доста добра и прецизна окачестви работата на чиновниците от ОДМВР-Силистра заместник- шефът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева, която разяснява координационните дейности по случая. Вчерашната интервенция на територията на двата града е с помощта на дейните взаимни дейности на чиновниците от трите структури на Министерство на вътрешните работи. Извършено бе качествено следене и анализиране на огромен размер документи и събрани доказателства за осъществявана в огромен интервал от време незаконна активност, довели до вчерашната сполучлива реализация. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР