Шестима видни кандидати за президент в Мадагаскар казаха пред AFP

...
Шестима видни кандидати за президент в Мадагаскар казаха пред AFP
Коментари Харесай

Кандидатите за президент в Мадагаскар призовават за бойкот на изборите, докато политическата криза се задълбочава

Шестима видни претенденти за президент в Мадагаскар споделиха пред AFP в понеделник, че възнамеряват да бойкотират изборите тази седмица, влошавайки политическата рецесия, обхващаща страната.

Шестимата, които са част от по-голяма група от опозиционни претенденти, провеждащи съвсем ежедневни митинги от седмици, споделиха, че няма да вземат участие в гласуването в четвъртък и ще призоват поддръжниците си да не гласоподават.

„ Ще се обадим (върху хората) да не вървят и да гласоподават “, сподели претендентът за президент Марк Раваломанана, 73, един от двамата някогашни президенти, които се причислиха към апелите за протест.

Островната страна в Индийския океан е разтърсена от яростна борба сред президента Андри Раджоелина, който се кандидатира за преизбиране, и множеството опозиционни водачи.

Почти всичките 12 опозиционни претенденти в конкуренцията водят съвсем ежедневни, неразрешени шествия в Антананариво повече от месец, протестирайки против това, което те назовават ​​„ институционален прелом ", който е в интерес на настоящия президент.

Демонстрациите бяха постоянно разпръсквани от полицията, която в събота изстреля сълзотворен газ и задържа 11 протестиращи на още един протест.

" Няма да се кандидатирам на избори, това е доста ясно, " сподели Хери Раджаонаримампианина, 65, различен някогашен президент, който се надпреварваше да размени Радоелина.

Миналата седмица ръководителят на долната камара на Народното събрание, който управлява посредническа група за намиране на излаз от рецесията, прикани за преустановяване на президентските избори, с цел да се подсигурява „ мир “ и „ естетика “.

Ситуацията в страната не разрешава свободен и благонадежден избор, сподели тя.

Но говорителка на Раджоелина назова настояването „ пресилена концепция ”.

Президентът в оставка организира последния си избирателен протест в Антананариво в неделя пред пламенна навалица от няколко хиляди души, облечени в тениски с неговия облик.

„ Ще печеля, това е несъмнено, и то в първия тур “, сподели той в изявление за Агенция Франс Прес през уикенда.

„ Дълбока угриженост “

49-годишният Раджоелина стана най-младият държавен глава на Африка през 2009 година, когато пое власт на гърба на прелом.

След като не се кандидатира на изборите през 2013 година заради интернационалния напън, той беше гласуван още веднъж на власт през 2018 година и от този момент държи юздите в страна, която остава измежду най-бедните в света макар голямото естествени запаси.

Проявата на поддръжка за президента през уикенда „ не значи нищо “, сподели Роланд Рацирака, 57, различен опозиционен претендент, намеквайки за нормалната процедура да се заплаща на хора, с цел да участват на политически манифестации в страната.

Rajoelina „ лъже себе си и го знае “, сподели той.

Европейският съюз, Съединените щати и други членове на интернационалната общественост показаха „ дълбока угриженост “ от политическото напрежение и осъдиха несъразмерната приложимост на мощ против съпротива.

Кризата избухна през септември, откакто Раджоелина подаде оставка в сходство с конституцията, с цел да се кандидатира за преизбиране.

Президентът на Сената трябваше да поеме поста, само че отхвърли по „ персонални аргументи “, напускайки задача на „ колегиално държавно управление “, ръководено от министър-председателя, съдружник на Радоелина.

Ходът беше признат от Конституционния съд, който също отхвърли жалбите за оповестяване на кандидатурата на Радоелина за невалидна заради двойното му френско поданство, което провокира яд на опозицията.

Първоначално гласоподавателите в Мадагаскар трябваше да се насочат към урните на 9 ноември, само че висшият съд през октомври подреди изборите да бъдат отсрочени, откакто претендент за президент беше ранен по време на проява.

Датата за евентуален втори тур гласуването на 20 декември остана непроменено.

Изборите в четвъртък „ няма да се състоят “, сподели Хаджо Андрианаривело, 56, различен опозиционен претендент.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР