Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали

...
Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали
Коментари Харесай

Шестима болни, които са се нуждаели от бял дроб, са починали от началото на годината

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са умряли единствено от началото на годината, регистрират самите пациенти. Вчера си отиде и 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за животоспасяваща трансплантация. В България сходни интервенции не се вършат. А от месеци здравните управляващи не могат да намерят непозната клиника, където да изпращат пациентите. Все още не са подготвени български лекари, с цел да могат трансплантации като тази да се вършат у нас – каквато е рекомендацията на европейски специалисти, съобщи NOVA.

”Искам да пребивавам най-малко още 2 пъти по 27 години, да основа семейство…”, сподели Илияна Христова през май.

Илияна, която незабавно се нуждае от бял дроб.

„ Аз нямам информация персонално от тях, това, което узнавам е от медийното пространство. Всеки път информацията е различна”, споделя дамата.

„ При тези болести, при които се чака трансплантация, положението се утежнява с всяка седмица”, изясни Стефан Тамбуев, ръководител на Сдружението на пациентите с дихателни болести.

Междувременно Илияна диша все по-трудно. Това също поврежда другите органи, а е доста значимо трансплантацията да се направи до момента в който другите органи са здрави към момента.

До май 2017-та българските пациенти се оперират в болница във Виена. От здравното министерство настояват, че самата болница прекратила контракта. Причината се криела в нови регламенти на организацията Евротрансплант, съгласно които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти единствено от страни, които са пълноправни членки на организацията. България не е. От Евротрансплант обясниха за NOVA, че имат единствено сделка за продан на органи със страната ни, само че не вземат участие в договарянията сред България и европейските лечебни заведения.

„ Не може да сме на опашката на класацията в Европа и да желаеме някакво особено отношение”, разяснява шефът на Агенцията по трансплантации доктор Михаил Христов.

За да сме пълновръстен член на Евротрансплант, би трябвало да имаме най-малко 70 донорски обстановки за година, а ние имаме сред 15 и 20. Така здравните управляващи обобщават, че неналичието на донори в България, а не траялите към този момент година и половина административни неуредици, са забавили трансплантациите.

Междувременно положението на хората като Илияна се утежнява необратимо.

Затова, от министерството решили, че трансплантации ще се вършат у нас. Ако има донор, първият пациент ще бъде опериран до седмици. За задачата занапред ще се образоват наши лекари - нещо, което от Евротрансплант оферират от дълго време. Операциите ще се вършат в болница „ Света Екатерина” и болница „ Лозенец”, където през вчерашния ден умря чакащият Адриан.

„ Абсолютно подготвени са и го споделям, тъй като пристигнаха непознати експерти, кои ги утвърдиха. Единият загатна, че и в Швейцария няма такива положителни условия”, изясни доктор Михаил Христов.

Стефан Тамбуев обаче споделя, че у нас няма експерти, които да обезпечат рехабилитацията на болните след осъществената интервенция. На това от Агенцията по трансплантация изясняват, че има благоприятни условия за диспансерно наблюдаване. А за Илияна опцията да бъде оперирана в страната е нова вяра.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР