Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали

...
Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали
Коментари Харесай

Пациенти: Шестима, чакащи трансплантация на бял дроб, са починали през 2018г.

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са умряли от началото на годината, регистрират пациентските организации, представени от NOVA. Вчера си отиде и 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за животоспасяваща трансплантация. Общо над 1100 българи чакат за трансплантация. В България сходни интервенции не се вършат. А от месеци здравните управляващи не могат да намерят непозната клиника, където да изпращат пациентите. Все още не са подготвени български лекари, с цел да могат трансплантации като тази да се вършат у нас – каквато е рекомендацията на европейски специалисти.

До май 2017-та българските пациенти се оперират в болница във Виена. От здравното министерство настояват, че самата болница прекратила контракта. Причината се криела в нови регламенти на организацията Евротрансплант, съгласно които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти единствено от страни, които са пълноправни членки на организацията. България не е. От Евротрансплант обясниха за NOVA, че имат единствено сделка за продан на органи със страната ни, само че не вземат участие в договарянията сред България и европейските лечебни заведения.

За да сме пълновръстен член на Евротрансплант, би трябвало да имаме най-малко 70 донорски обстановки за година, а ние имаме сред 15 и 20. Така здравните управляващи обобщават, че неналичието на донори в България, а не траялите към този момент година и половина административни неуредици, са забавили трансплантациите.
От министерството са решили, че трансплантации ще се вършат у нас. Ако има донор, първият пациент ще бъде опериран до седмици. За задачата занапред ще се образоват наши лекари - нещо, което от Евротрансплант оферират от дълго време. Операциите ще се вършат в болница „ Света Екатерина” и болница „ Лозенец”, където през вчерашния ден умря чакащият Адриан.

Оказва се обаче, че у нас няма експерти, които да обезпечат рехабилитацията на болните след осъществената интервенция. На това от Агенцията по трансплантация изясняват, че има благоприятни условия за диспансерно наблюдаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР