Шестима шефове на Държавен фонд Земеделие, сред които директори на

...
Шестима шефове на Държавен фонд Земеделие, сред които директори на
Коментари Харесай

Шестима шефове от Фонд "Земеделие" задържани по разследването срещу Миню Стайков

Шестима шефове на Държавен фонд " Земеделие ", измежду които шефове на дирекции и зам.-изпълнителен шеф, са арестувани за 24 часа, а проверяващите претърсват домовете и офисите им. Има данни за длъжностни закононарушения – че не са изпълнили или са нарушили служебните си отговорности, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред постройката на Държавна фирма " Земеделие ".

Акцията стартира сутринта и е част от следствието, по което са упрекнати притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков и още 7 души за злоупотреби с евросредства. Гешев напомни, че по това обвиняване досега е открито, че се проверява непозволено приемане на 8 млн. лева и опит за приемане на 5 млн. евро, общо към 18 млн. лева еврофинансиране.

По думите му, това е станало със подпомагане на чиновници от фонда. Гешев изясни, че все още няма доказателства против някогашния изпълнителен шеф Румен Порожанов, въпреки че закононарушенията са били осъществявани по негово време.

" Събрани са данни, че, с цел да се случи това, е имало подпомагане от чиновници на Държавна фирма " Земеделие ", които евентуално са нарушили и не са изпълнили служебните си отговорности. В момента са налични доказателства и данни за закононарушение по работа на длъжностни лица ", сподели Гешев.

Извършват се претърсвания в домовете и служебните кабинети на чиновниците. Следователите и наблюдаващите прокурори ще преценяват какви доказателства са събрани за тези 24 часа и въз основата на тях ще преценяват дали да издигнат обвинявания и какви ограничения за неотклонение да наложат на чиновниците.

Той изясни, че арестуваният зам.-изпълнителен шеф е назначен на поста напълно скоро, само че се проверява за предходен интервал от време, когато е бил шеф на дирекция. Гешев не загатна име, само че описаните елементи дават съображение да се допуска, че арестуваният е Калоян Костадинов.

От 2017 година до юни 2019 година Костадинов е шеф на дирекция " Договориране по използване на ограничения за развиване на селските региони ". С решение на Управителния съвет на Държавна фирма " Земеделие " от 3 юни 2019 година Костадинов е назначен за заместител изпълнителен шеф с сектор използване на ограниченията от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР).

На въпрос дали прокуратурата е открила систематични нарушавания и проблеми във фонда, Гешев сподели, че работата на прокуратурата не е да прави разбор по какъв начин действа едно министерство или организация, а да работи по съответни закононарушения. " Анализ на принципала е да се откри дали има систематични нарушавания и проблеми в работата ", добави Гешев.

" Един от проблемите, които основават възприятие за неправда в обществото, е неналичието на обикновено възпитание. Корупция има на всички места по света, само че тук това основава чувство за безотговорност. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Затова всеки, който не е наясно със себе си и с възприятието си за самозапазване, ще си понесе съответната отговорност ", разяснява Гешев.

Стайков е упрекнат за корист с еврофондове и е в ареста от 10 месеца. Прокуратурата твърди, че сдружения, свързани със Стайков, са получавали непозволено средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развиване на селските региони и засаждане на нови лозя. Фонд " Земеделие " е разплащателната организация на Програмата за развиване на селските региони с бюджет от близо 3 милиарда евро.

Това е втората акция в границите на следствието против Миню Стайков. Първата беше при започване на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези стратегии, имаше арестувани. Още тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев загатна, че Стайков е имал връзки на високо равнище и подпомагане от чиновници във фонд " Земеделие ".

В рамките и на това следствие за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов безусловно дни преди да подаде оставка поради абсурда с къщите за посетители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР