Шестима са привлечените като обвиняеми за участие в групата за

...
Шестима са привлечените като обвиняеми за участие в групата за
Коментари Харесай

Вижте записите със задържаните за шпионаж в полза на Русия

Шестима са привлечените като обвинени за присъединяване в групата за шпионство в интерес на Руската федерация, за която по-рано през днешния ден описаха на брифинг от държавното обвиняване.

Досъдебното произвеждане е формирано за закононарушения по член 109 от Наказателния кодекс (ръководене и присъединяване в група за осъществяване на закононарушения срещу Републиката) и по чл.104, ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в интерес на непозната държава), оповестиха от прокуратурата.

Обект на следствие е активността на български жители - военнослужещи и държавни чиновници в разнообразни държавни институции (Министерство на защитата, Служба „ Военна информация “ и др.), имащи отношение към националната сигурност на страната, за които са били налице данни, че са събирали класифицирана информация за същата да бъде предадена на непозната страна.

На 18.03.2021г., след събиране на нужния размер данни за осъществяваната незаконна активност, се пристъпи към дейни дейности за обезвреждане на тяхната противодържавна активност. Бяха осъществени огромен брой дейности по следствието с висок интензитет и по-конкретно - претърсвания и обвързваните с тях изземвания от персонални и служебни адреси, при които са конфискувани и относими към предмета на следствието материални доказателства - компютри, мобилни устройства, голям брой карти с памет и СИМ карти, както и писмена документи, която има отношение към предмета на следствието, гласи информацията.

В резултат на осъществените дейности по следствието към наказателна отговорност са били привлечени шест лица. Спрямо тях са повдигнати обвинявания за закононарушения по чл.104, ал.1 от Наказателен кодекс (шпионство в интерес на непозната държава). Спрямо пет от лицата са повдигнати обвинявания за закононарушение и по чл.109, ал.2 от Наказателен кодекс (участие в група за осъществяване на закононарушения по глава I), а във връзка с едно лице - ръководителя на групата, за закононарушение по чл.109, ал.1 от Наказателен кодекс.

Спрямо пет от лицата от наблюдаващия прокурор е постановена мярка „ задържане за период до 72 часа “ по член 64, ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс, и ще се извърши преценка по отношение на внасяне на искане за тяхното непрекъснато задържане под стража. Спрямо едно лице, което спомага напълно на следствието, е взета мярка за неотклонение „ парична гаранция “.

В процеса на осъществяваните дейности по следствието един от обвинените е съумял да избяга. Незабавно са извършени всички вероятни дейности по издирването му и същият е открит наоколо до Посолството на Руската федерация в столицата. Образувано е наказателно произвеждане под надзора на Военно-апелативна прокуратура - София за изясняване на горните условия и вероятно отговорните длъжностни лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР