Шестима са фаворитите да сменят в края на октомври италианеца

...
Шестима са фаворитите да сменят в края на октомври италианеца
Коментари Харесай

Кои са основните кандидати за президентския пост в Европейската централна банка

Шестима са любимците да сменят в края на октомври италианеца Марио Драги на поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Надпреварата ще бъде измежду главните тематики на полемиките, които водачите на Европейски Съюз ще проведат на 28 май в Брюксел, осведоми " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Тогава те ще опитат да реализират съглашение за номинациите за висшите постове в Европейски Съюз, които се чака да останат свободни преди края на годината.

Йенс Вайдман

Президентът на федералната банка на Германия, наскоро избран отново за втори осемгодишен мандат, има постоянен опит като централен банкер.

Имиджът му обаче бе мощно обиден от острото му опълчване на редица предпочитани ограничения, взети при ръководството на Драги, измежду които е и програмата, разрешила през 2012 година да бъде овладяна рецесията на суверенния дълг в еврозоната, а по-късно и огромното изкупуване на дългови бумаги, изпълнявана от 2015 до 2018 година.

Твърди се още, че Германия към този момент е заемала президентския пост на ЕЦБ, най-малко духовно, когато французинът Жан-Клод Трише води от 2003 до 2011 година праволинейна парична политика, която Вайдман не би отхвърлил.

Франсоа Вилроа дьо Гало

Пак ли французин? Управителят на Банк дьо Франс Франсоа Вилроа дьо Гало, заел поста през 2015 година по предложение на някогашния президент Франсоа Оланд, е за по-гъвкава и по-прагматична парична политика, съвместима с философията на Марио Драги.

Беноа Кьоре

Влязъл в управителния съвет на ЕЦБ през 2011 година, любимецът на пазарите и на експертите по парична политика, изпълняваше роля на министър на външните работи на банката, разгръщайки гения си на оратор и финеса си да проучва в безчет обществени прояви.

Кристин Лагард

Управляващият шеф на Международния валутен фонд на вятъра съобщи с корав звук, че тя не е претендент за никаква европейска работа. Името й постоянно се загатва, когато става дума за възможни претенденти за президентския пост на ЕЦБ.

Ерки Ликанен

Финландски социалдемократ, някогашен еврокомисар по бюджета, а по-късно и отговарящ за фирмите, член на управителния съвет на ЕЦБ от 2004-а до 2018 година, Ликанен си е основал облик на водач с без значение мнение. На 67 години, бегач на дълги дистанции, той е описван като човек от мрежата с профил на общественик, а това би го направило добър компромисен претендент. Кризата на еврото сближи неговите позиции по паричната политика с отстояваните от Марио Драги.

Оли Рен

Вторият финландец в конкуренцията има непретенциозен опит като централен банкер, тъй като оглави банката на Финландия едвам през юли предходната година.

Само че Рен, който е огромен футболен ентусиаст и е играл на млади години на високо ниво, постоянно е взел участие в съвещания на управителния съвет на ЕЦБ като наблюдаващ, когато бе еврокомисар по икономическите въпроси и по-специално по време на дълговата рецесия.

През март, представяйки се като явен претендент за поста, той настоя за надълбоко реформиране на тактиката на паричната политика на ЕЦБ. Оли Рен се стимулира с обстоятелството, че след финансовата рецесия изискванията радикално са се трансформирали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР