Шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и

...
Шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Има сходство между 4 от взривовете в складове за боеприпаси у нас

Шестима съветски жители са обвинени за гърмежи в фабрики и хранилища от военно-промишления комплекс. От прокуратурата подозират връзка с отравянето на Емилиян Гебрев.

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства на фабрики за утилизация на взривни субстанции, произвеждане на оръжие и муниции. Прокуратурата, взаимно с ДАНС и основна дирекция " Жандармерия " проучиха някои от случаите, при които се откри подобие в 4 от тях, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 година до с. Долни дол, когато е взривен склад, благосъстоятелност на комерсиално сдружение ЕМКО. Унищожено е било доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за експорт към Министерство на защитата в Грузия. Вторият случай е от 2015 година до с. Иганово, при който е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на стопанската система също е благосъстоятелност на комерсиално сдружение ЕМКО. Третият случай също е от 2015 година, когато е взривен завод за произвеждане на муниции на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Четвъртият случай е от 2020 година до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на цех „ Арсенал “-Казанлък.

„ В разследваните случаи има предшестващ пожар, като работната версия е, че задачата на предизвикването на пожара е намиращите се наоколо хора да се отдръпват. Предполага се, че времевият интервал за гасене на пожарите е употребен за задействане на зарядите “, уточни Сийка Милева. По думите ѝ изрично е открито, че задействането на зарядите е ставало отдалечено.

Общото сред тези случаи е, че продукцията, която е унищожена е благосъстоятелност на ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била планувана за експорт в някогашни руски републики и Украйна.



„ В никой от случаите не е открита съответна техническа нередовност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предопределена за експорт за Грузия и Украйна “, добави представителят на основния прокурор.

Засечени са и шестима жители на Руската федерация, които са обитавали по това време в страната ни. Трима от тях към този момент са упрекнати за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР