Шестима прокурори от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Шестима прокурори от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Прокурори от ВСС задействаха освобождаването на Гешев ден след промяната на позициите на ГЕРБ и ДПС

Шестима прокурори от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са внесли искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев като основен прокурор. С това се задейства процедурата по освобождението му.

Това става единствено ден откакто кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел разгласи, че на правосъдния министър, в случай че тя заеме поста. Габриел получи поддръжката на Движение за права и свободи за отсраняването на Гешев. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ окачестви концепцията като " добра ", а Йордан Цонев я " приветства ". Двете партии до преди ден бяха измежду най-големите бранители на основния прокурор.

Освобождаването на основния прокурор може да стане единствено с решение на Висш съдебен съвет, в случай че самичък не подаде оставка. Настоящият състав на Съвета два пъти отхвърля тази прицедура. Първо Янаки Стоилов, като длъжностен правосъден министър, стартира процедура за освобождение, след това и Надежда Йорданова изиска от Висш съдебен съвет да прегледа работата на Иван Гешев,

Основанието за освобождение на Гешев, съгласно прокурорите е: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България. Това излиза наяве от.

Искането е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова.

Габриел също сподели в четвъртък, че претекстът за премахване на Иван Гешев е " уронване на престижа на правосъдната власт " в " светлината на последните събития ". Габриел имаше поради случая с гърмеж до колата на Гешев, за който прокуратурата в началото даде информация, която беше опровергана.

Едно от погрешните изказвания беше, че основният прокурор е пътувал със брачната половинка и децата си. Зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов съобщо, че при детонацията до автомобила на Гешев на 1 май е избухнало взривно устройство с към 3 кг тротилов еквивалент и че задачата на гърмежа е била " да убие " пътуващите в колата. Това бе опровергано от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" Очевидно този гърмеж е имал за цел нещо друго, то би трябвало да бъде изяснено в хода на следственото дело "

В същото време в четвъртък за гърмежа до колата на Гешев и изказванията за негова интервенция в следствието.

Часове по-рано в петък прокуратурата предизвести вътрешния министър Иван Демерджиев да спре да изнася обстоятелства към гърмежа в. В него се споделя, че наблюдаващите прокурори по делото са издали разпореждане да се съблюдава Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който информация по следствие може да се изнася единствено с разрешението на наблюдаващия прокурор.

" СГП (Софийска градска прокуратура бел. ред.) показва противоречие с всички мнения и тълкувания, направени досега, защото досъдебното произвеждане е в начален стадий и не са събрани и тествани всички доказателства, въз основата на които може да се доближи до безапелационен извод по отношение на случилото се на 01.05.2023 година ", написа в известието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР