Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във

...
Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев: Ако Иван Гешев не избяга, може да бъде обвинен и арестуван

Шестима от правилните поддръжници на основния прокурор Иван Гешев във Висшия правосъден съвет желаеха уволнението му.
Само ден по-рано съветът отхвърли въобще да разиска тематиката за гърмежа против основния прокурор и последвалата стихия по върховете на прокуратурата. Но пък ГЕРБ и Движение за права и свободи, които до момента гневно бранеха Гешев, внезапно се обърнаха против него. Всичко това се развива, до момента в който Гешев е в Съединени американски щати на двуседмично посещаване, тънещо в мъгла, за което няма данни да е проведено от американска държавна институция.
За коментар за бурните събития в прокуратурата " Сега " се обърна към юрист Михаил Екимджиев.
" Изключително значимо е да запомним тези три дни от 9 май до момента, с цел да си припомняме, в случай че някой твърди, че досега в България е имало правова страна, че правосъдната власт е самостоятелна и че основният прокурор и основните фигури в правосъдната система се избират и освобождават по ясни процедури. Нека си напомним час по час развиването и да забележим по какъв начин задкулисието, което инсталира Гешев на тази най-овластена позиция, за която той е неприспособим, в този момент в действително време, буквало за 3 дни, съумя да активизира неофициалния си властови запас, да задвижи партийни групи, прокурорската гилдия, та чак и прокурорски колективи да желаят оставката на основния прокурор ", уточни Екимджиев.
Според него има няколко момента в новата българска история, в които се вижда по какъв начин се организира блицкриг
" Такова беше изтикването на напред във времето на Делян Пеевски и назначението му за началник на ДАНС. След това през 2014 година - КТБ - същото превръщане на палачинката за часове, което направи Цветан Василев от обичан банкер на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов в техен зложелател номер едно. Същото виждаме и в последните три дни. Хора, които със зъби и нокти бранеха Гешев, обясняваха какъв брой популярен правист и е войник против мафията, внезапно се държат като клонирани, като разнообразни хора в чудовищно единодушие. И за 3 дни съумяха да създадат по силата на неофициални мафиотски зависимости, това, което трима министри на правораздаването не съумяха да създадат по формалния ред ", уточни юристът. И добави, че при доста по-тежки нарушавания до момента, " бих споделил и закононарушения ", тази прокурорска гилдия беше непоклатима. 
Екимджиев счита, че това са доста показателни моменти, когато задкулисието, същинските лостове на ръководство, излизат нескрито, самодоказват се за минути и по-късно биват доста бързо полирани, напластявани с политически решения и процедури, които да прикрият метода, по който се ръководи сякаш правовата ни страна.
Адвокатът, който в никакъв случай не е пестил рецензии против Гешев, в този момент сподели, че изпитва страдание към него.
" Жал ми е за Гешев, виждайки по какъв начин хора, които са се клели във честност, близали са му обувките и са го пази като правдиво куче, се обръщат против него, като че ли част от повода да се държи по този начин, не са били самите те, като огледало на перверзното му его ", уточни Екимджиев. Според него ставащото сега може да се пресъздаде от някой надарен публицист като шекспирова покруса.
" За мен е забавно за какво толкоз се бърза ", уточни Екимджиев. И съпостави протичащото се с 10 ноември 1989 година " Това е характерен номенклатурен пуч, присъщ за тоталитарните партии. По подобен метод Тодор Живков беше свален на 10 ноември, с цел да се обезпечи следеният преход и превръщането в капиталисти на някогашните комунисти, които към този момент ги стягаше идеологията концепцията за тъждество и пролетариат ".
Обичайно тези сюжети са по-добре премерени, случват се в границите на няколко седмици, счита Екимджиев. Той позволява, че " очевидно нещо доста значимо ще се случи в околните дни ". 
" Може би се притесняват, че Гешев ще проговори от Съединени американски щати или от Дубай, където може би към този момент се крие ", сподели юристът. Според него, в случай че в този момент Гешев проговори, против него ще употребяват неговите похвати - ще споделят, че той е в процедура по освобождение и казаното от него е защитна позиция. " Той може да споделя цялата истина на света, само че тези, които му спретнаха този противен пуч, ще споделят - той е в процедура по премахване ", уточни Екимджиев.
Според него в този момент не е изключено " някой самостоятелен прокурор да се опита да го притегли като обвинен, за какво не и това да направи Сарафов, откакто Конституционният съд споделя, че всеки прокурор може да проверява основния. Моментът е доста подобаващ да се опитва на процедура решението на Конституционен съд ", счита той. " Тъй като играта загрубява, може да се откри някой, който да се изгаври с останките на този политически и юридически мъртвец ", уточни Екимджиев.
" Гешев е брутално предаден и обречен от своите, с цел да се обезпечи тяхната ненаказуемост и тази на Борисов и шайката към него ", уверен е той. Според Екимджиев сега се употребява техниката от политическия пиар - в случай че не можеш да предотвратиш нещо неподходящо, то показа го като свое решение и самодейност. " Сега ще се изкарат великите реформатори и прочистватели на прокуратурата. Моята теза е, че
просто ни приготвят Сарафов.
Че доста бързо Гешев ще бъде отстранен, ще бъде назначен и.д., който ще остане доста дълго, даже до края на мандата на Гешев ".
На въпрос дали има възможност въпреки всичко във Висшия правосъден съвет да не се съберат 17 гласа, колкото са нужни за уволнението на Гешев, Екимджиев отговори с въпрос: " Вие съмнявате ли се? Свидетели сме на същинската машина на задкулисието. Въпрос на време и процедура е. Трудно ми е да приказвам за болшинството във Висш съдебен съвет с думи, които не са обидни. Това са марионетки, дребни хорица, на които кукловодите им дърпат конците ".
Според Екимджиев Гешев е имал и по-тежки прегрешения, нарушавал е презумпцията за невиновност. " Сега се хванаха за безобидни процесуални опущения ", сподели той, допускайки, че в случай че в действителност е имало атентат, Гешев може в напрежението и терзанието си да е направил " някакви гафове ".
" Склонен съм да пазя Гешев в тази обстановка, това е гротеска, демонстрира цялото тъпо ръководство и правосъдната система от тази тайфа негодници ", призна юристът. Според него Висшият правосъден съвет е срам за правосъдната система и в този момент, когато отпада потребността бъдещият правосъден министър в вероятно държавно управление на Мария Габриел да желае уволнението на Гешев, то да се изиска груповата оставка на съвета.
Екимджиев не вижда вид Гешев да бъде отхвърлен, като бъде пратен дипломат или консул някъде, тъй като, по думите му, това става при по-меки преврати, когато нещата се развиват по-бавно във времето. " Тук залозите към този момент са кой кого. Ако не избяга, не изключвам Гешев да бъде упрекнат и задържан ", уточни той.
" Той би могъл доста да приказва и колкото по-злепоставен е процедурно, толкоз по-лесно ще бъдат опровергавани неговите изказвания, свързани с корупция на Борисов. Затова имат интерес да го наквасен с повече обвинявания ", счита Екимджиев.
" Изумен съм, тъй като като че ли чета " Времеубежище " на Георги Господинов и виждам отново 10 ноември - по какъв начин трудови колективи, които са минифестирали пред Тодор Живков до през вчерашния ден, се обръщат против него. Тази подлост на редови прокурори ме кара да мисля, че тези хора не могат да бъдат магистрати. Ти би трябвало да имаш героизъм и достолепие. Тази институция би трябвало да бъде преучредена. Поредицата Филчев - Цацаров - Гешев нанесоха такива вреди, че тази институция се е трансформирала в посмешище. Кой ще й има вяра след тези фарсове?! Имат ли самочувствие да са стожер на правото и да желаят наказване на нарушители, откакто те се държат като нарушители и мижитурки ", заключи Екимджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР