Шестима медици от столичната Спешна помощ са диагностицирани с коронавирус

...
Шестима медици от столичната Спешна помощ са диагностицирани с коронавирус
Коментари Харесай

Седем медици от Спешна помощ в София са с Covid-19, проучват пациенти от 600 адреса

Шестима медици от столичната Спешна помощ са диагностицирани с ковид и са под домашна карантина. Това е открито откакто първо е била диагностицирана една от работещите там, а в послествие при тестването на нейните контактни, са открити още шест души. Това заяви шефът на Центъра за незабавна здравна помощ в София доктор Георги Гелев в понеденик. Заради това сега тече изследване на пациент от 600 посетени от тези медици адреса.

“В петък се откри, че тя е с позитивна проба за Covid-19. В следствие изследвахме контактните и цялата промяна. Дотук изследваните са 101 – това е цялата промяна. От тези 101 в събота и неделя, се откри, че още 6 наши сътрудници са носители на вируса. От тях двама са лекари, един фелдшер и медицински сестри ", изясни Гелев. Очакват се още 4 проби на други сътрудници с грипоподобни признаци.

Гелев сподели, че няма изясненост от кое място се е заразила първата служителка на центъра. Преди време тя е била в Австрия, само че не е несъмнено дали се е заразила там или при визитите на пациенти в София. На едно дежурство един екип посещава 10-12 адреса. Общо всички екипи посещават по 250-270 адреса на дежурство или 500 адреса за 24 часа.

Проучват пациенти от 600 адреса и техните близки

В момента тече епидемиологично изследване на посетените от инфектираните чиновници пациенти. “Около 600 са били посетените адреси в тези две наряди. В момента РЗИ-София ги обследва. Дали сме имената на хората, има телефони, ще се свържат с тях и ще открият какъв брой от тях са със признаци или пък са с разгърната клинична картина на ковид “, изясни Гелев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР