Шестима мароканци успяха да се измъкнат от полицейско задържане и

...
Шестима мароканци успяха да се измъкнат от полицейско задържане и
Коментари Харесай

Полицаи натъпкаха 6-има мароканци в багажник, вързаха ги с шнур от суитшърт, те им избягаха

Шестима мароканци съумяха да се измъкнат от полицейско задържане и провокираха гонка по кюстендилските улици. Случаят, заслужен за сюжет на среднощен кино екшън, завърши с наново прибиране на шестимата. Но последва освобождение на мароканците, които, оказа се, били постоянно пребиваващи у нас и няма мотив да бъдат задържани.
Прочетете още
За случая се разбра, откакто двама гранични служители на реда получиха възбрана за повишение в служба за период от една година, тъй като изпуснали шестимата мъже. Според началниците им те са нарушили служебната дисциплинираност, показали са немарливост, което е довело до бягство на арестуваните.

Случаят е отпреди година, само че преди дни Административният съд в Кюстендил анулира наказването на единия служител на реда, чака се решение и за втория, съобщи 24 часа.

До куриозния случай се стига след  сигнал на бдителен гражданин,  че на 28 май предходната година към 21 ч. във влака от София за Кюстендил в купе са видяни шестима чужденци, отговарящи на профила “незаконен мигрант ”. Дежурният в Гранично полицейско ръководство - Олтоманци, изпраща дежурния наряд - Ю. Я., водач на патрулен автомобил “Нисан ”, и сътрудника му В. М. към най-близката гара, на с. Егълница.

Униформените се качват във влака и предизвестяват кондуктора, че правят инспекция на купето със съмнителните чужденци. Оказва се обаче, че шестимата са мароканци с годни регистрационни карти от Държавната организация по бежанците, с годен период, отговарящи фотоси и лицата  имат право на свободно движение.

Въпреки това дежурният разпоредил да ги задържат и да ги откарат в ГПУ - Олтоманци.

И тук стартират перипетиите. Граничните служители на реда са двама с по един чифт белезници, а мароканците - шестима.

“По директива шестима души се задържат минимум от трима служители на реда, само че нареждането беше да ги задържим. С двата чифта белезници вързахме четирима - на единия лявата ръка, до него на другия - дясната и така нататък Последните двама сътрудника В. М. ги завърза с връзка от суитшърт, който взе от единия от арестуваните ”, споделя пред съда Ю. Я.

Той посочи, че служебният автомобил по ваучър се води 4+1 места, само че е трябвало да транспорти общо осем души.  Качили чужденците в товарното отделение с ясното схващане, че това е нарушение.

на Закона за придвижване по пътищата, само че въпреки всичко е трябвало да изпълнят заповедта. “Това е все едно в джип за транспорт на кромид лук да качиш човек и да искаш да не скочи. Не се заключват ключалките на вратите откъм гърба, не работеше плафонът за осветяване там ”, добавя описа си водачът на служебния “Нисан ”.

С шестимата мароканци в багажника граничните служители на реда поемат към Спешния център в Кюстендил за обзор на арестуваните. Около 22 ч на кръстовище в града се постанова автомобилът да спре, с цел да пропусне различен с преимущество. В този миг служителите на реда чуват тътен в багажното и на страничното огледало виждат по какъв начин чужденците бягат по улицата.

“Моментално слязох от автомобила, потеглих да ги пъдя, рапортувах на дежурния, рапортувах на началника. Докато сътрудника обърне колата, те бягаха наляво-надясно. Сам човек не може да ги догони ”, споделя В. М.

Мароканците не били с белезници, носели багажи в торбички, които изпуснали, до момента в който бягат, и те се разпилели по основната улица.

Част от сътрудниците на двамата униформени били дружно да гледат мач от Шампионската лига и незабавно пристигнали като подкрепление. Преследвачите се разделили на групи и след към половин час разкрили мароканците в двора на едно от околните учебни заведения.

При повторното задържане към този момент всеки е бил с белезници. Мароканците обаче отново били натоварени в багажника на същата кола. Зад нея към този момент карал различен полицейски автомобил, който трябвало да следи да не избягат още веднъж. Това се оказало хитро решение, тъй като при пътуването

на два пъти багажникът пак се отварял, оттам надниквали мароканците,

само че при типа на идната патрулка го затворили. След като били освидетелствани в Спешния център и закарани в ръководството в Олтоманци, документите им още веднъж били тествани и след среднощ ги пуснали.

“Вратите са с разрушени ключалки. Това е багажно поделение, не е за хора, от вътрешната страна удряш и се отваря. Показах на проверяващите по какъв начин ги разтварям с белезници на ръцете. Отляво и отдясно има едни палчета, които, когато ги удариш, вратите се отварят - едното стъкло нагоре, а другото надолу, и си излизаш. С разрушени и с неразбити ключалки все се отваря ”, разказва единият от упрекнатите. Полицаите са безапелационни, че началниците им знаят за този проблем.

Имало и идея багажникът да се заключва с катанец,

само че и това не станало.

Пред съда водачът Ю. Я. споделя случай, в който негови сътрудници пътували с такава кола за командировка до турската граница, когато на автомагистралата капакът на автомобила се отворил и раниците на сътрудниците му се разпилели по пътя.

А по какъв начин мароканците са свалили белезниците? С взор! “Има хиляди докладни, че

90% от белезниците са без ключове

Толкова са изхабени и разрушени, че се отварят с взор. Един сътрудник ги ряза с флекс, защото не можеше да ги отключи, а пък други ги отварят с кламер ”, изясняват осъдените.

Техен сътрудник, извикан като очевидец в съда, добавя: “Белезниците към оня миг бяха в неприятно положение, имаше някои запиращи, остарели, мощно амортизирани. Движението на халката, би трябвало да бъде свободно, гривните да имат луфт и да се въртят свободно. При нашите ходът запъваше някъде към средата и трябваше да се употребява мощ и, общо взето, се затрудняваше заключването и отключването им.

Аз съм си купил мои собствени белезници и с тях ходя на работа ”

Защо служителите на реда не са ревизирали по време на пътя какво е положението на мароканците в багажника? Защото имали предписание да не стопират на никое място, а и разпоредбите са, че при превоз на разстояние по-малко от час не е наложително да се прави оглед на арестуваните. Те са пътували към 40 минути. “Пътят минава през Конявската планина, въпреки всичко това е планинска околност и в случай че избягат, няма по какъв начин да ги настигнем и намерим. След това вършиха следене на GPS дали автомобилът е спирал или не, само че се оказа, че

GPS-ът не работи от три месеца ”,

описват граничните служители на реда.

Не са имали и опция да видят през прозореца на товарното поделение какво вършат там шестимата. То е отделено с бариера, чиято долна част е плътна, а горната е транспарантно стъкло. Наблюдение към товарния отсек през тъмната част на денонощието е допустимо единствено в случай че работи лампа. Но плафонът от дълго време не светел.

След всички пояснения, които чиновниците дават пред съда, магистратите са безапелационни, че двамата са осъдени погрешно.

“Ръководните органи са били наясно, че служебният автомобил не е приспособен за осъществяване на поставената задача. Били са наясно и с невъзможността да се дават още коли, както и с невъзможността да се дават задоволително на брой и годни помощни средства за задържане, тъй като наличните 2 броя белезници са незадоволителни. Липсата на осветяване в товарния отсек на автомобила не е разрешавала непрекъснат надзор върху арестуваните ”, стимулира се съдът.

Според магистратите при неизправното техническо положение на служебния автомобил и с незадоволително съоръжение служителите на реда не са имали справедлива опция да изпълнят разпоредената задача. Все отново са създали всичко да се оправят. В същото време не са могли и да откажат, тъй като са подчинени на директния си шеф и са длъжни да извършват разпорежданията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР