Шестима леко ранени минаха през Спешния център в Казанлък, остават

...
Шестима леко ранени минаха през Спешния център в Казанлък, остават
Коментари Харесай

Шестима са ранени при експлозията в Арсенал, остават за домашно лечение

Шестима леко ранени минаха през Спешния център в Казанлък, остават за домашно лекуване

Статистиката сочи, че по-тежките произшествия в " Арсенал " стават в четните години от календара

Общо 6 потърпевши при днешния гърмеж в цех 4 на оръжейната компания " Арсенал " бяха обслужени амбулаторно в Спешния център на Казанлък. Три дами и трима мъже се оказаха с порезни рани по главите и крайниците, нанесени им от счупени поради взривната вълна стъкла и дограми на прилежащите със самовзривилия се склад пространства. Няма заплаха за живота на нито един от ранените. Те бяха освободени за домашно лекуване.

По-леко потърпевши са били прегледани и от екип на Спешния център в Мъглиж.

Докато трае огледът на мястото на случая, всичките 2 хиляди служащи в цех 4 са пуснати в отпуск най-малко до понеделник. Следствието бе поето от Националната следствена работа, при огледа щели да употребяват и дрон. Мястото на произшествието е отцепено и недостъпно за публицисти, само че съгласно очевидци материалните вреди са огромни. Самовзривилият се склад с капсул-детонатори бил опустошен изцяло, а близките пространства били със счупени прозорци.

Една от версиите е, че статично електричество е взривило капсул-детонаторите. Разследващите би трябвало да открият дали причина за случая е механически проблем или пък продукцията в склада е била съхранявана погрешно.

По принцип работата на оръжейниците крие доста опасности и индустриалните повреди в " Арсенал " като днешната не се необичайност, сочи статистиката. Последният по-сериозен случай във компанията, преди настоящия, беше през ноември 2019 година, когато в цех 3 на оръжейното дружество в Казанлък обгоряха 3 работнички - на 33,34 и 44 години, само че без заплаха за живота.

Тъкмо в цех 3 на " Арсенал ", който създава барут, стават по-често индустриални повреди поради естеството на работата с взривни субстанции там, сочи статистиката. През октомври 2018 година в завод 120 на този цех, при следващата индустриална повреда, бяха ранени 6 служащи на възраст сред 23 и 60 години, само че всички те бяха без заплаха за живота. Тогава от прокуратурата оповестиха, че е зародил местен взив, провокиран от възпламеняване, породено от запалване на барутна маса. Той не се популяризира в други пространства.

Тогава стана ясно, че потърпевшите са повече, защото една от машините в завода за барут спряла и хората заедно влезнали в помещението, с цел да схванат каква е повода за това. В това помещението се обезводнявала сместа, от която се подготвя барутът.

През март 2018 година при пожар в завод 130 на същия цех починаха 2 души - мъже на 26 и на 46 години. Други двама мъже изгубиха живота си отново там през април 2016 година - 53-годишният заместник-директор на завода и механик на 41 години.

Според груповия трудов контракт в " Арсенал " при гибел по време на трудова акцидент околните на починалия получават обезщетение в размер на 7 годишни брутни заплати.

Разбира се, произшествия има и в цех 4 край Мъглиж, където стана днешното произшествие. В края на май 2016 година в този цех при сплескване на хексоген - едно от най-мощните вторични взривни субстанции, почина служащ на 52 години. Две години по-рано - през февруари 2014 година поради гърмеж отново там гибелта си откри служащ на 62 години - той беше с 98 % изгаряне, счупени крака и голям брой разкъсвания на вътрешните органи.

Сигурно е инцидентно, само че съгласно статистиката на трудовите акцидент в " Арсенал " те се случват по-често в четните години от календара, каквато е сегашната 2020 година. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР