Шестима лекари от две болници се изправят на съд заради

...
Шестима лекари от две болници се изправят на съд заради
Коментари Харесай

След шест години разследване шестима лекари се изправят пред съда заради смърт на родилка

Шестима лекари от две лечебни заведения се изправят на съд поради умряла родилка. За това заяви пресцентърът на прокуратурата, която е внесла обвинителен акт в съда против тях за причиняване на гибел при професионална несъобразителност.

Лекарите Лозанов и Байданова – Василева от АГ болничното заведение " Шейново " и Филипов, Червеняков, Христов и Цеков от Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина " Пирогов " са привлечени към наказателна отговорност за това, че при без значение съизвършителство са предизвикали гибелта на пациент на 24 октомври 2011 г.след развил се сепсис.

Според данните на следствието на 12 септември 2011 година 19-годишна жена постъпила в " Шейново ", където избрала да роди. Дежурен тогава бил доктор Лозанов. Взето било решението, че дамата ще роди със секцио. Операцията била осъществена от Лозанов. При възобновяване на направените сечения той обаче пропуснал цялата плацента от матката, аргументират се от прокуратурата. Оставените елементи помогнали матката са стане в началото огнище на зараза и източник на сепсис.

Същият ден доктор Байданова – Василева била избрана за лекуващ доктор на младата жена. Още на идващия ден след раждането родилката почнала да изпитва мощни болки и неразположение. Това ѝ положение се дължало на към този момент почналия сепсис заради настъпилата зараза вследствие на " забравените " в матката част от плацента и околоплодни обвивки. През идващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя даже колабирала. Жената съобщила за всичко на доктор Байданова – Василева, която се срещнала персонално с индикаторите на родилката. Същевременно обаче не назначила микробиологични и копрологично проучвания. Според прокуратурата доктор Байданова – Василева не направила вярно диагностициране на влошеното клинично положение на пациента. Вместо това на 16 септември 2011 година, макар установените затруднения лекарят взела решение да изпише дамата.

След изписването положението ѝ почнало да се утежнява. Била открита и свободно преносима течност в корема, заради което на 20 септември 2011 година била закарана в тежко положение в " Пирогов ". След лекарско разискване на 19 – годишната жена била осъществена диагностична лапароскопия - оглед от вътрешната страна на коремната празнина, от доктор Филипов. Червеняков, Христов и Цеков били по време на интервенцията като консултанти.

Разследването е посочило, че незабавно е било належащо оперативно отваряне на коремната празнина, с цел да се в профил матката и вторично засегнатото дебело черно на потърпевшата, защото имало съществуване на тежка патология в дебелото черво, с възпалителни некротични промени и хипотетичен патогенен развой в матката.

Вместо това Филипов взел погрешно решение да изчака и по този метод не оказал своевременна и задоволителна здравна помощ на дамата, показват от прокуратурата. Всеки един от останалите трима лекари – Червеняков, Христов и Цеков също независимо взели неправилното решение за изчакване и персонално сложили неверната диагноза – изострен сигмоидит.

През идващите дни положението на младата жена траяло да се утежнява. На 28 септември 2011 година било взето решение тя да бъде преместена в " Клиника по нефрология " в " Александровска " болница. Впоследствие на 7 октомври 2011 година на пациентката била осъществена интервенция и била отстранена матката и част от дебелото черво. Въпреки положените старания от страна на лекарите в " Александровска " болница, дамата умряла на 24 октомври 2011 година след развил се сепсис.

Изготвената по делото експертиза посочила, че в тази ситуация имало два съществени пропуща - оставянето на плацентарни елементи в матката при осъществяване на цезарово сечение и забавянето на коремната интервенция със седемнадесет дни. Последна интервенция е била осъществена при към този момент настъпили тежки многооргани патоголгични процеси и шансът да се промени неподходящия излаз е бил незабележим, аргументира се държавното обвиняване.

Предстои насрочване на делото от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР