Шестима енолози се съревновават за приза Енолог на годината“, организиран

...
Шестима енолози се съревновават за приза Енолог на годината“, организиран
Коментари Харесай

6 номинации за приза Енолог на годината

Шестима енолози се съревновават за наградата „ Енолог на годината “, проведен от Съюза на енолозите в България. Престижните оценки ще бъдат оповестени на тържествена гала в Пловдив след 2-годишно спиране.

Заради Коронавирус пандемията националният конкурс се организираше онлайн. Според традицията в края на ноември винарският отрасъл в страната номинира свои сътрудници, за които гласоподават повече от 170 еноексперти и се излъчва победител, който се афишира на Коледния бал на основателите на виновност и високоалкохолни питиета у нас. Всеки спечелил купата не може да бъде предлаган за присъединяване в състезанието повече.

Сред номинираните за Енолог на 2022 година е инж. Даниела Стаматова, която има дълготраен професионален опит и изключителни достижения във винения бранш. Нейната кариера стартира в „ Домейн Менада “, а от 2009 година името й се свързва с поморийската маза „ Тохун “, в която е индустриален шеф. Тя е създател на виновност с имена на ветрове Сороко и Греус – знак на стихиите на неутолимата й пристрастеност към обичаната специалност. Сред гилдията инж. Стаматова е известна със способността си да докара до съвършенство салдото при белите виновност.

Втората дама с номинация за „ Енолог на годината “ е инж. Мариана Гълъбова, която прави своя дебют в състезанието. Тя е родена в Пловдив и приключва първата си магистратура за технолог през 2017 година в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Три години по-късно пази и магистърска степен по “Растителна отбрана ” към Аграрния университет. В момента следва докторска степен в направление “Високоалкохолни питиета ” към УХТ.

По време на образованието си като енолог прави стажове във винарни в България и Италия. След дипломирането си стартира работа като основен енолог във „ Аya Estate Vineyards “. През 2019 година започва и присъединяване си в създаване на дестилерия “Сийуайнс Спирит ”, позиционирана край Пазарджик, където и досега е индустриален управител. Въпреки относително късия професионален път, тя се утвърждава като отличен експерт и сполучливо съчетава насъбраните познания и експериментаторски дух в основаването на виновност и високоалкохолни питиета. Голяма част от тях към този момент печелят медали от интернационалните състезания.

Третата номинирана дама е инж. Мария Стоева. Тя е родена в Русе, в фамилията на известни оперни музиканти. Завършва с отличие Европейското учебно заведение в родния град, след което учи в Университета по хранителни технологии, където печели цялостна стипендия за обучение по самостоятелна стратегия във Франция в един от най-престижните винарски университети в света в Дижон.

Завършвайки го с отличие, прави три акции в Бургундия, Бордо и Шабли. Завръща се в България и минава през екипа на „ Братя Минкови “ като търговски представител, а по-късно се открива в фамилната винарска маза „ Братанов “. Тя е притежател на наградата „ Млад енолог на България “, който Съюзът на енолозите връчва за първи път през 2016 година Оттогава тя е освен разпознаваемо лице в сектора, само че и основател на виновността на фамилната маза, ситуирана в сакарското село Шишманово.

Сред номинираните енолози е инж. Димитър Димов, който твори виновност със личен почерк у нас и в чужбина. Той е съсобственик на винарна „ Ялово “, само че работи и за динамично разрастващата се маза „ Сувла “, ситуирана на турския полуостров Галиполи. Завършва УХТ със компетентност „ Технология на напитките “, а по-късно магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския отрасъл в Агро Монпелие и ENITA Бордо, Франция.

Притежава DNO – френска национална тапия за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо, Франция, Малборо Нова Зеландия, както и за разнообразни планове в България. Член е на Управителния съвет на СЕБ. Професионалните му пълномощия обгръщат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, в това число винен маркетинг и развиване на винен туризъм. Основен приоритет в активността му е опазване на старите локални сортове, както и биологичното лозарство.

Своят дебют с номинация за Енолог на годината прави и доктор инж. Мирослав Гинев. Той е роден в Ямбол. През 2005 година приключва езиковата гимназия в родния си град, след което продължава образованието си в УХТ, катедра „ Технология на виното и пивото “. Преди 2 години приключва докторантура към катедрата, с което затвърждава университетските си познания и капацитет. Професионалният му път започва през 2009 година във Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) „ Катаржина Естейт “, където с неизменност и порив продължава и до през днешния ден да основава виновност, които се радват на любовта на феновете на квалитетни питиета.

Шестата номинация е за инж. Николай Кръстев, чиято кариера стартира през 2006 година във Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) „ Санта Сара “. 10 години по-късно виненият му път го води в шуменското село Царев брод, където и до през днешния ден основава емблематични за северния район виновност. През последните години паралелно с винарската си процедура, развива сполучлива консултантска и проектантска активност.

За 7-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи премия „ Млад енолог на годината “ на обещаващ технолог. „ По този метод се опитваме да поощрим и мотивираме момчетата и девойките, които навлизат в сектора, а и да изградим самобитен мост на последователност сред другите генерации, избрали задачата да работят и развиват българското винарство “, разяснява ръководителят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той посочи, че за трети път ще бъде връчен и приз за повсеместен принос в българското винарство.

Победителят в състезанието „ Енолог на годината “ ще стане прочут на Коледния бал на Съюза на енолозите в България. Той ще се организира на 10 декември 2022 година в хотел “Империал “ в Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР