Шестима души загинаха при тежка катастрофа тази нощ край Казанлък.

...
Шестима души загинаха при тежка катастрофа тази нощ край Казанлък.
Коментари Харесай

Доклад предупреждава за проблеми в областта на спешната помощ

Шестима души починаха при тежка злополука тази нощ край Казанлък. Тя е породена от 18-годишен юноша, използвал алкохол, който неотдавна имал брошура. Инцидентът е станал към 1:00 на разклона сред село Хаджи Димитрово и град Крън. На този декор от Държавната организация по сигурност на придвижването предизвестяват за насъбрани проблеми в оказването на незабавна помощ при произшествия. По тематиката работи Тихомир Игнатов.

Първоначалните данни демонстрират няколко фактора довели до смъртоносния конфликт, при който починаха пасажерите и в двете коли. Висока скорост, липса на опит и приложимост на алкохол зад кормилото. 18-годишният водач, който е навлязъл в насрещното, е имал брошура неотдавна.

От Държавната организация по сигурност на придвижването обявиха, че ще бъде тествана школата, където се е обучавал младия мъж, както и документите към изпита, който е положил.

За страдание, това е следващият образец, който още веднъж припомня какъв брой сериозен е казусът с войната по пътищата. В свои отчет от Държавната организация предизвестяват за проблеми в региона на незабавната помощ и времето за реакция при пътни произшествия.

Според специалисти съществуващите незабавни отделения не са добре обезпечени кадрово, софтуерно и финансово.

Има и сериозен недостиг на лекари. Практиката демонстрира, че огромна част от смъртните случаи настъпват в границите на първите минути след случая, намаляването на времето за оказване на здравна помощ от 25 на 15 минути може да понижи смъртността с една трета.

Лозан Лозанов е медицински фелдшер от 38 години в незабавна помощ в Шабла. В града болница няма и по тази причина на екипа му се постанова да работи и като незабавно поделение.
Лозан Лозанов - медицински фелдшер: Ние сме изнесен център на Каварна, с цел да сме по-близко до потърпевшите, до пациентите. Презумпцията е да съществува на 18-20 километра от филиала.
Медицинският екип покрива региона от границата с Румъния и всички села в общината. Един от най-тежките сектори, изключително през зимата, е основният път Дуранкулак-Варна.
Лозан Лозанов - медицински фелдшер: Когато оператор ни се обади, ние сме длъжни на първата минута да сме към този момент в колата за спешна помощ. И да се насочим по най-бързия метод към потърпевшия. Тук е север, с повече сериозни снегонавявания, които по принцип мъчно се оправяме в такива моменти и адресите доста закъсняват.
Според отчета на " Държавната организация за сигурност на пътищата " в страната има неравнопоставеност във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ. Налице са основни разлики както в границите на регионите на обслужване на един Център за незабавна здравна помощ, по този начин и сред обособените области.

В Ямбол да вземем за пример на 16 хиляди души се пада по един мобилен екип, а в област Велико Търново, Пловдив и Бургас подобен екип е разпределен сред 140-210 хиляди. Според пътни специалисти подправените сигнали до 112 в допълнение усложняват работата на медиците.
Владимир Тодоров, Българска асоциация на потърпевши при произшествия: 40 до 50 % от повикванията са подправени и би трябвало тук в тази ситуация прокуратурата да повдига обвинявания и да вкарва хора в пандиза за тези подправени повиквания. Те харчат запас, който е животоспасяващ.
В отчета се показва още, че системата за незабавна помощ не разполага с благоприятни условия за потребление на профилиран хигиеничен превоз за труднодостъпни региони. И още - няма задоволително подготвени парамедици. Според специалисти оказването на помощ на потърпевши точно в планинските региони е сериозен проблем.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на потърпевши при произшествия: Съществува частен запас от оборудвани мотори за подобен вид активност АТВ-та, които са оборудвани, само че няма съгласуваност с държавните центрове за Спешна помощ и няма метод за финансиране на тези частни структури. Хеликоптерът, който се занимаваше с тази активност завърши работа. В момента няма хеликоптер.
Според специалисти слагането на изнесени пунктове по автомагистралите и най-натоварените пътни сектори може да понижи броя на жертвите. Друга от концепциите е водачите с дълъг стаж зад кормилото да минават опресняващи курсове за оказване на първа помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР