Шестима души са арестувани в Берковица и видинското село Арчар

...
Шестима души са арестувани в Берковица и видинското село Арчар
Коментари Харесай

Шестима арестувани при мащабна акция в Берковица и село Арчар

Шестима души са задържани в Берковица и видинското село Арчар при огромна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Разбитата проведена незаконна група се е занимавала с лихварство и насилствени дейности. Участниците в нея живеят в ромската махала на Берковица в първокласни къщи и карат скъпи коли, прецизираха проверяващите. Дейността на незаконната група е следена в продължение на цяла година, с цел да се съберат задоволително доказателства.

Берковица

При спецакцията са претърсени няколко къщи, в които са открити материални доказателства, измежду които и 2 кг злато, сподели заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи са конфискувани и първокласни коли, за които ще се ревизира с какви средства са закупени. Проверка ще има и за законността на големите къщи, благосъстоятелност на ромския клан „ Дренчовците ".
Иван Гешев, зам. основен прокурор: Демонстрират висок стандарт, живеят по метод, по който доста хора могат да им завидят. Луксозни коли, първокласни къщи, които най-вероятно ще се окажат нелегално издигнати. Давали са пари под рента главно. Съответно схемата е следната: даваш един лев през днешния ден, до края на месеца дължиш няколко хиляди. Защото % на лихвата е дневен и е голям. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко допустимо да ти се вземе всичко, с което разполагаш.
В село Арчар, с изключение на един арестуван при акцията са конфискувани два първокласни автомобила. Според съседи, фамилията, което е разследвано, има магазин и не се е занимавало с лихварство.

Според проверяващите обаче лихварите са прибирали цялото имущество на бедните длъжници, а от време на време са установявали и цялостен надзор над тях като си ги принуждавали да правят закононарушения.

Ивайло Иванов, основен секретар на Министерство на вътрешните работи: Робство е мощно казано, само че тези хора са сложени под взаимозависимост, с цел да могат да си покрият задълженията. Ползвали са ги за противозаконни дейности.
До на следващия ден от спецпрокуратурата ще изяснят на какъв брой от арестуваните ще бъдат повдигнати обвенения и по кои членове на Наказателния кодекс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР