Шестима души, които са били охранявани от Бюрото по защита

...
Шестима души, които са били охранявани от Бюрото по защита
Коментари Харесай

Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

Шестима души, които са били охранявани от Бюрото по отбрана при основния прокурор, са напуснали по свое предпочитание програмата за отбрана през 2019 година Те са били защитавани по 4 каузи. Това ставя ясно от годишния отчет на прокуратурата. Няма данни обаче какви са били тези предпазени лица и за какво са се отказали от защитата си.

През 2019 година бюрото е обезпечавало сигурността на 20 души по 10 каузи за отбрана. 8 от предпазените са в чужбина, написа още в отчета на държавното обвиняване. По закон специфична защита могат да получат очевидци, частни обвинители, цивилен ищци, обвинени, подсъдими, движимости и поемни лица по наказателни каузи. Такава отбрана се поставя и на наказани. А също и на директно обвързваните с тях - да вземем за пример братя, сестри, съпрузи, или " лица, с които се намират в изключително близки връзки ".

През 2019 година са издадени 19 персонални документи с изменени съществени данни. 7 са за предпазени, а 12 - за чиновници на бюрото. За потребностите на бюрото са издадени и 2 акта за раждане, както и 4 дипломи.

По искане за подпомагане от задгранично звено за отбрана е проведено провеждането на фамилна среща на непознати предпазени лица с родственици в България, се споделя в отчета.

По Закона за достъп до социална информация " Сега " зададе въпроси на основния прокурор по отношение на финансирането на бюрото. Срокът за отговор изтича в околните дни.

Законът регламентира, че основният прокурор да управлява директно бюрото и има право да му нарежда персонално наложително довеждане или защита на следствия. Така излиза, че тежковъоръжените охранители, които вземат участие във всяка по-шумна акция на държавното обвиняване в последно време, го вършат персонално по разпореждане на Иван Гешев, макари той да твърди, че не се меси по каузи. Последният случай бе акцията с претърсването на кабинети в президентството.

Наскоро стана ясно, че бюрото се подрежда с 11 джипа и коли за близо 1 млн. лева без Данък добавена стойност. Класирането е оповестено на 31 юли, печели " Порше БГ " ООД, което остава единствен участник, защото вторият е отхвърлен. Столичният общински консултант Борис Бонев сигнализира, че процедурата е нагласена и прикани основният прокурор да я ревизира.

Според описанието на поръчката се търсят 8 автомобила вид " седан " 4 по 4, 2 автомобила с нараснала проходимост и един пътнически микробус с нараснала проходимост. Печелившата оферта на " Порше БГ " е за 977 067 лева без Данък добавена стойност. Като двата джипа, които би трябвало да са " черен металик ", са за 341 044 лева без Данък добавена стойност.

Още преди оповестяването на поръчката на колите, в края на май, основният прокурор Иван Гешев се е отказал от защитата на НСО и се пази от бюрото. Правомощията за защита на прокурори и следователи му бях дадени с промени в закона при започване на годината. При потребност да бъдат охранявани съдии, това се прави от дирекция " Охрана " към правосъдното министерство.
Бюрото за отбрана на Гешев набъбва с нови служители
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР