Шестима души бяха жестоко убити, а прокуратурата с бездействието си

...
Шестима души бяха жестоко убити, а прокуратурата с бездействието си
Коментари Харесай

За втори път - прокуратурата е осъдена, защото е допринесла за убийството на шест души

Шестима души бяха грубо убити, а прокуратурата с бездействието си е съдействала това да се случи. Затова държавното обвиняване дължи 80 000 лв., сочи решение и на втора инстанция (Софийски апелативен съд). То може да бъде обжалвано.

Случаят, за който става въпрос, е от Нови Искър. Преди малко над 4 години, осъжданият рецидивист Росен Ангелов умъртви шестима души. Още в края на 2009 година той е бил наказан за следващ път – за блудничество с малолетно момиче, а 10 години преди този момент е бил наказан и за обезчестяване. Последната му присъда от 8 години затвор обаче по този начин и не е била изпълнена, тъй като се е укрил, а и никой не го е търсил интензивно. Заради това родственик на две от жертвите - Иво Кюхов (убити са майка му и сестра му), претендира за общо 80 000 лв. наказване за държавното обвиняване, четем в претекстовете на съда, представени от Lex.bg.
Защо медиите допринaсят за убийствата като в Нови Искър?
Мъж изби семейството си в Нови Искър през вчерашния ден, а година по-рано различен, отново там, направи същото, а след това се самоуби.  ...
Прочети повече
Какво написа във въпросните претекстове - че Ангелов е получил присъда от 8 години затвор за тежко закононарушение в края на 2009 година, само че чак при започване на есента на 2010 година е разгласен за национално търсене. Прокуратурата оспорва, че в действителност Ангелов е търсен месец след произнасянето на присъдата. Съдът отбелязва, че през годините по-късно е постъпвала една и съща информация от Министерство на вътрешните работи – Ангелов го няма на адреса и роднините му не знаят къде е. И тъкмо поради това съдиите слагат въпроса за какво прокуратурата като виновен орган не е поискала от полицията да употребява други способи и принадлежности разполагаем, с цел да откри Ангелов.

Още по-скандално по случая е, че се появиха клюки, че служител на реда знаел къде се укрива Ангелов - до село Луково, където стана нещастието. Именно там Ангелов прави и блудството, за което е наказан.

" Всички тези условия сочат на безучастие и официално отношение на прокурорите към служебните им отговорности, макар че се касае за наказан с висока степен на социална заплаха – направил тежки умишлени закононарушения в изискванията на редидив. Горните заключения се удостоверяват и от издадената пет години по късно европейска заповед за арест от 22.06.2015 година, чието потребно деяние след толкоз дълъг интервал е лимитирано, а в тази ситуация и обективно не би дало резултат ", се споделя в правосъдното решение.

Съдът отхвърля и различен мотив на прокуратурата против настояването за компенсацията - че можело Ангелов да бъде пуснат предварително, даже и да е бил открит да изтърпи присъдата си.
Търсили Росен Ангелов в радиус от 30 км от Луково
В радиус от 30 км е бил издирван упрекнатият за шесторното ликвидиране в Нови Искър Росен Ангелов. Това описа Цветан Цветков – един...
Прочети повече
Заключението на съда се базира на conditio sine qua non за вредата, т.е. изискване, без което вредата не би настъпила. С други думи - съответните органи не са си свършили работата и не са създали всичко належащо по този начин, че Ангелов да изтърпи присъдата си от 8 години затвор.

Още: Гледахте НА ЖИВО: Министерство на вътрешните работи разкрива всички елементи към шесторното ликвидиране

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР