Шести юни може да изглежда като незначителна дата в календара

...
Шести юни може да изглежда като незначителна дата в календара
Коментари Харесай

На 6 юни идва краят на света, какъвто го познаваме

Шести юни може да наподобява като незначителна дата в календара за множеството от нас, само че специалисти предизвестиха, че това ще бъде денят, в който светът ще се промени. Тогава ще достигнем до повратната точка, в която Земята ще бъде дотам изменена, че връщане обратно към този момент няма да има.

Мрачната прогноза бе дадена от учените, работещи в измервателната станция на нос Грим в Тасмания. Експертите всекидневно наблюдават равнищата на въглероден диоксид в атмосферата. В началото на април в станцията мериха рекордно наличие на диоскид в атмосферата от към 400 елементи на милион.

Стойността е несъизмерима с никоя друга, откогато се вършат проучвания. Въздухът на Тасмания се смята за един от най-чистите над цялата планета. Съдържанието на диоксид в такива стойности е явен знак за мнозина, че човечеството е стигнало прекомерно надалеч в пренебрежението си по отношение на околната среда и връщане обратно към този момент няма.

От три десетилетия насам се счита, че безвредните равнища на диоксид в атмосферата са 350 елементи на милион. Според специалисти наличието на рисковия за природата химичен детайл не е било толкоз високо от милиони години насам, когато вулканичната активност на планетата е била доста по-активна.

В момента равнището на диоксид е към 380 елементи на милион. Преминат ли се още веднъж 400 елементи, доста малко евентуално е те да се намалят още веднъж. Осъзнавам, че 20 елементи на милион наподобяват банално, само че стигането до тези стойности ще е психическата повратна точка и това ще бележи загубата ни в борбата с световното стопляне, споделя доктор Пол Фрейзър, който е теоретичен помощник в Световната организация за научни и промишлени проучвания.

 Замърсяване

Съдържанието на диоксид в атмосферата се мери от 1960 година насам. Първите данни са показвали към 280 елементи на милион. От тогава до през днешния ден равнищата на детайла се усилват всяка година с към 2 или 3 елементи.

С оглед на развиването на индустрията ни чакахме равнищата на диоксид да се усилват, само че никой не е предполагал, че това ще става толкоз бързо. Днешните данни не влизаха и в най-песимистичните ни прогнози.

Съдържанието от 400 елементи на милион към този момент е достигнато в множеството европейски и американки градове. В Пекин данните демонстрират 700 елементи на милион.

Експертите се притесняват, че психическата граница от 400 елементи ще стане норма след 6 юни, когато бъде измерена във всички елементи на света, а това съгласно мнозина ще е началото на международна екологична злополука, която ще засегне всички.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР