Шести сме в света по подкрепа на Украйна. Това е

...
Шести сме в света по подкрепа на Украйна. Това е
Коментари Харесай

Министър Милков: Шести сме в света по подкрепа на Украйна

Шести сме в света по поддръжка на Украйна. Това е от позиция на процент от Брутният вътрешен продукт на страната. Това уточни министърът на външните работи Николай Милков по време на разкриване на шестнадесетия интернационален семинар “Зимно учебно заведение по дипломация “, проведен от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Данните, които той изнася, са от немския уебсайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските страни, Полша и Съединени американски щати като % от брутния вътрешен артикул на страната. „ Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е незадоволително “, сподели външният министър.
По думите му самият пиедестал на българската политика във връзка с Украйна е в отбрана на нейната териториална целокупност в интернационално приетите ѝ граници, в това число Крим, съобщи през днешния ден.бг.

Междувременно, базирайки се на дипломатически източници, БНР заяви, че страната ни е измежду членките на Европейския съюз, които поддържат доставката на 1 милион снаряда диаметър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на съглашението е съвсем подготвен след вчерашната среща на посланиците на страните членки.
От шведското председателство се надяват той да бъде утвърден на днешната среща на министрите на външните работи и на защитата в Брюксел. Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
В момента има огромно противоречие в артилерийските престрелки сред Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват на ден към 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още през днешния ден да бъде реализирано съглашение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, означи той пред публицисти преди началото на съвещанието. По неговите думи задачата е доставките да бъдат обезпечени бързо, на ниска цена и в задоволителни количества.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР