Шести пореден ден продължават протестите с искане за оставка на

...
Шести пореден ден продължават протестите с искане за оставка на
Коментари Харесай

Шест дни на протести срещу правителството и главния прокурор

Шести следващ ден не престават митингите с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор.

"Борисов, Пеевски, Доган, Гешев, отново ще сме на площада, до момента в който не си тръгнете! Няма да ви поносим повече и няма да позволим да издевателствате над нас. Започваме национална стачка! Молим всеки, който желае да се включи, да ни написа на имейл [email protected]със следната информация

- Имена
- Телефон за контакт
- Населено място
- Колко души може да ангажира за протестни дейности

Канете близки и другари, тъй като бъдещето ни се взема решение в този момент. Всеки човек е от голяма важност да изплашим незаконната тайфа и да върнем страната към нормалност ", гласи текстът към събитието, проведено във Facebook.

Отново се чака на жълтите павета да излязат хиляди хора, a уредник на демонстрацията шести ден към този момент е така наречен Отровно трио, в състав: скулпторът проф. Велислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и юрист Николай Хаджигенов.

В понеделник антиправителствени митинги имаше в цялата страна.

В столицата демонстрацията протече относително умерено, без конфликти с органите на реда. Със виковете “всеки ден сме повече до оставките “ хората дадоха отговор на отхвърли на държавното управление да подаде оставка.

Исканията са добре познати: оставката на държавното управление и на основния прокурор, като протестиращите скандираха: "Корона, довиждане! Бойко, довиждане! " и носеха плакати: "Искам бъдеще в България, доста ли е? " и "10 години стигат! Борисов, върви си с мир! ".

По-рано в понеделник няколкостотин симпатизанти на "Демократична България " се бяха събрали пред постройката на Министерството на вътрешните работи на ул. "Шести септември " в София. Христо Иванов, Атанас Атанасов, членове и симпатизанти на обединяването стачкуваха пред Министерство на вътрешните работи.

Нямаше митинг с възгласи и крясъци. Хората стояха безмълвно пред постройката на министерството. Нямаше и чак толкоз засилено полицейско наличие.

Мотивите на протестиращите пред постройката на Министерство на вътрешните работи за оставка на вътрешния министър Младен Маринов бяха полицейското принуждение в София от първите дни на митинга и дейностите на полицията в парк "Росенец " .

Протестиращи имаше и пред постройката на Българска национална телевизия. Тяхното искане: оставката на генералния шеф на малкия екран Емил Кошлуков. Те показаха неодобрение и против отразяването на митингите от страна на Обществената телевизия.

По-късно всички стачкуващи се насочиха към "триъгълника на властта ", с цел да се влеят в огромния митинг.

Как стартира всичко?

На 9 юли в постройката на президентската институция се организира акцията на прокуратурата. Бяха задържани секретарят на президента Пламен Узунов и президентския консултант Илия Милушев

Отново бе арестуван и предприемачът Пламен Бобоков. Това се случи по отношение на следствието против него за търговия с въздействие, откакто прокуратурата популяризира връзка на Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов.

Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев бе задържан по следствие за оповестяване на държавна загадка.

Междувременно Адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков проведоха митинг пред постройката на "Дондуков " 2. Те оповестиха, че митингът им е в отбрана на демокрацията.

Хаджигенов изясни, че не са тук, с цел да бранят президента Радев, а свободата. Според него преди месеци президентът е можел да отбрани свободата, само че той избрал да брани своята заплата.

Президентът Румен Радев се причисли към протестиращите. "От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата ", бе апелът на президента след прокурорската акция на "Дондуков " 2.

"Българската мафия е безцеремонна. Много дълго я търпяхме. Твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, само че през днешния ден гневът се излива на площада. Гневът от лъжите, произвола, грабежа, рекета - всичко това, което прокуди 2 милиона българи зад граница. Това е борба за достолепието ни, за бъдещето, за природата " , сподели Радев.

Той акцентира, че стартира борба за европейска България. "Искам да ви напомня думи, които са мое верую от доста години: Страхливият умира всеки ден, смелият - единствено един път ", съобщи президентът и прикани на хората да не се опасяват

Румен Радев приключи речта си с думите: "Ще си върнем България. Мутри - вън! "

На 10 юли ГЕРБ отговори на демонстрациите в поддръжка на президента Радев с контрапротест в отбрана на държавното управление.

Симпатизанти на ръководещата партия от цялата страна се събраха пред Министерския съвет, с цел да поддържат законно определеното държавно управление. Повечето то симпатизантите дойдоха с рейс, час преди началото на протестната акция.

На площада бе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати от ГЕРБ, евродепутати и доста младежи. Симпатизантите на ГЕРБ носеха провокативни плакати, на които написа: “Аз съм мутра “. Те желаеха оставката на президента Румен Радев.

Стигна се до конфликти с полицията. Служители на Столична дирекция на вътрешните работи пострадаха и бяха настанени в болница. Имаше и сигнали за физическо принуждение упражнено от органите на реда върху стачкуващи, на които хората реагираха остро в обществените мрежи.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че имат информация кои са хората, които се пробват да предизвикат принуждение и вълнения , само че отхвърлиха да споделят повече информация по тази тематика.

От ГЕРБ упрекнаха президента, че носи персонална отговорност за безредиците. А те са били предизвикани от "шпицкомандите " на обвинения предприемач Васил Божков, който призоваваше към демонстрации в обществените мрежи.

"Да защитим демокрацията от ботушите на властта, с цел да кажем "НЕ " на полицейското принуждение и провокацията на ръководещите ", беше мотото на третия протестен ден против властта.

Във връзка с протестните дейности Борисов разгласи, че няма да подаде оставка. "Моята глава е дебела, можете да я чупите колкото желаете ", съобщи той. Премиерът заподозря за скрит план сред президента Румен Радев, Движение за права и свободи и "Да, България " за събаряне на държавното управление.

Правото за осъществяване на мирни митинги бе предпазено в публични позиции от посолството на Съединени американски щати в България и Европейската комисия.

Днес в отговор на декларацията на американското посолство у нас, обвинител номер едно се закани в Twitter, че "Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за следващ път! ".

След заканата на основния прокурор държавното обвиняване огласи СРС-та с диалози сред обвинения предприемач Васил Божков, депутата от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов, в които те разискват антиправителствените митинги.

"Политици и олигарси да заплащат на провокатори, с цел да употребят гражданската сила, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, поддържа бегълците от правораздаването. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината! ", написа обвинител №1 в още веднъж Twitter и добави линк към известието на прокуратурата.

Тезата на държавното обвиняване бе стартирана по-рано от представителя на основния прокурор Сийка Милева - обвиненият предприемач Васил Божков и подсъдимият банкер Цветан Василев си партнират с политици и публицисти за да оказват напън върху правосъдната система.

"Преди няколко месеца бяхме наясно с офанзивите, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и техните фамилии. Атаки, в които вземат участие някои медии, а и български политици. Продължението на тези офанзиви следва и идната стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност “, сподели Сийка Милева.

В отбрана на Гешев се оповестиха и спецпрокурори. Те се опълчиха на въвличането на държавното обвиняване в "политически битки, кавги и несъгласия ". Според тях настояването на оставката на обвинител номер едно Иван Гешев е неприемливо.

Не закъсня и реакцията на хазартния необут в обществените мрежи. Ироничният коментар на Божков бе следния: "Хунта, „ разтърсващите доказателства “ можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в изявление. Подгответе още 19 обвинявания. Подкрепям митингите против вас от първия им ден и ще не преставам да го върша. Докато дадете оставка. Докато получите отмъщение ".

По всичко проличава, че антиправителствените настроения няма да стихнат. Всеки ден се появява и нова порция реакции на политици и институции, директно наранени от процеса.

Тези митинги демонстрират, че остарялото разделяне сред ляво и дясно към този момент не работи, считат политолози. Според тях демонстрациите в този момент наподобяват на митингите от 2014 година – нямат обществени, а политически претенции, и главната им тематика е върховенството на закона, което се дискутира в публичното пространство към този момент 20-25 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР